PARAVINJA SE NIJE IZVUKAO:Sačuvani biološki tragovi dokazaće kako je ubio Antoniju Bilić!

Suđenje se ponavlja

PARAVINJA SE NIJE IZVUKAO:Sačuvani biološki tragovi dokazaće kako je ubio Antoniju Bilić!

Crna Hronika -
Biološki tragovi koji su ostali na mestu zločina, kao i napredak forenzičarske tehnologije pravljenjem genetskog profila počinioca zločina moguće je dokazati kako je Paravinja ubio Antoniju Bilić, kažu hrvatski forenzičari

ZAGREB – Iako je vrhovni sud Hrvatske proletos prihvatio argument odbrane Dragana Paravinje da tokom sudskog postupka nije dokazano da je on pokušao silovati Antoniju Bilić i ukinuo presudu od 40 godina zatvora i odredio novo suđenje. Međutim najnovija forenzičarska tehnologija mogla bi rešiti sve propuste i greške iz istrage i doneti preokret na ponovljenom suđenju.

Tri godine od ubistva Antonije Bilić još nema odgovora na pitanje što je prethodilo svirepom ubistvu. Uprkos tome što je Hrvatska nagažovala najbolje forenzičare niko ne zna šta je krenulo po zlu i omogućilo Draganu Paravinji da sa uspehom dovede u sumnju sve dokaze koji su izneti protiv njega o pokušaju silovanja.

U ponovljenom suđenju mnoge stvari vratiće se na početak, osim što je nesporno pronađen DNK dokazao da je Antonijina krv pronađena u Paravinjinom kamionu, jedini je dokaz zbog čega je Paravinja osuđen za ubistvo nesrećne devojke.

Paravinja je posle presude od 40 godina zatvora uložio žalbu, Vrhovni sud je odlučio da se Paravinji ponovo sudi jer je dokazana nepravilnost da ju je pokušao silovati, odonosno da on nije upotrebio silu. Na taj način on je svoj zločin sveo na klasično ubistvo, sa čime bi mu se za polovinu smanjila kazna.

Ubistvo Antonije Bilić već se sada upoređuje sa ubistvom devojčice Jare Gambirasio, gde je osumnjičeni Masimo Đuzepe Boseti kao i Paravinja tvrdio da nije kriv iako je većina dokaza na to upućivala.

Dr Dragan Primorac predavač na američkim univerzitetima Pen Stejt Junivrsiti i Junivrsiti Nju Hejven, ističe da ne može ulaziti u detalje vezane za istragu o Antoniji Bilić, ali pošto sarađuje sa italijanskim forenzičarima kaže:

- Kompleskni slučajevi kod kojih je teško sklopiti ceo mozaik poput ubistva Antonije Bilić i Jare Gambirasio zahteva saradnju forenzičkih disciplina, timski i višegodišnji rad, kao bi se došlo do istine, kaže on i dodaje da svaki počinilac koji iza sebe na mestu događaja ostavi kakav biološki trag je u ozbiljnom problemu, što znači da mora imati skfandaer koji bi prekrio cello telo kako ne bi ostavio neki trag, dodajući da to znači i rukavice i masku preko lica…

On dodaje da će upravo zahvaljujući biološkim tragovima uskoro biti moguće napraviti genetski profil počinioca, što će mu bitno otežati mogućnost da ostane neotkriven.

( Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track