PLJAČKA: FAP pokrao državu na 425 fantomskih kamiona

Sindikat FAP „Sloga“ o arčenju para u fabrici

PLJAČKA: FAP pokrao državu na 425 fantomskih kamiona

Crna Hronika -
Samo po ovom osnovu od 1992. do 2012. godine „pravili‘‘ smo više od 400 nepostojećih kamiona, a dug državi je narastao na više od tri milijarde dinara, objašnjavaju u ovom sindikatu

PRIBOJ - Uz zahtev Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću da hitno zaustave moralni i materijalni sunovrat Fabrike akumulatora Priboj, jedinstveni sindikat FAP „Sloga“ saopštio je juče da je za manje od godinu dana iz FAP „nestalo 25 kamiona“, a da su 26. septembra 2013. akcionari FAP odbili da usvoje finansijski izveštaj kojim bi se pokrio manjak od 400 kamiona.

- Naravno, nisu ti kamioni fizički nestali, ukradeni. Reč je o drugačijem načinu zloupotrebe državnih sredstava. Kako je to rađeno? Fondu za razvoj, a pre toga i drugim državnim fondovima, predstavljano je da postoji potražnja za našim kamionima i da su sklopljeni ugovori. Na osnovu toga dobijana su sredstva od države s obavezom da se vrate kad se kamioni naprave, prodaju i naplate. Umesto za pravljenje kamiona, pare su, više od 90 odsto, išle za plate radnika, a u finansijskim izveštajima ti fantomski kamioni vođeni su kao nedovršena proizvodnja i nikad nisu ni završeni. Samo po ovom osnovu od 1992. do 2012. godine „pravili‘‘ smo više od 400 nepostojećih kamiona, a dug državi je narastao na više od tri milijarde dinara - objašnjavaju u ovom sindikatu.

Sindikat pita i šta se u međuvremenu dešavalo s novcem zarađenim od redovne proizvodnje. Oni traže da državni organi hitno ispitaju kako je dug FAP u međuvremenu narastao na blizu devet milijardi dinara. U kabinetu direktora FAP rečeno nam je da odgovore ovim povodom možemo da očekujemo danas.

(Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track