POD PRISMOTROM:  50 vehabija na skupu u Plavu!
Foto: Reuters

Beleže sve susrete

POD PRISMOTROM: 50 vehabija na skupu u Plavu!

Crna Hronika -
Prema podacima Agencije za nacionalnu bezbednost na skupu koji je održan u Plavu, početkom avgusta, bilo je prisutno oko 50pristalica vehabijskog pokreta, dok ih u samoj Crnoj Gori ima između 100 i 120

PODGORICA - Agencija za nacionalnu bezbednost ANB Crne Gore, od početka avgusta, pojačala je aktivnosti na praćenju osoba za koje se sumnja da pripadaju ili su povezani sa vehabijskim pokretom.

Pripadnici tajne policije dobili odobrenje da prate više osoba u Plavu, Gusinju, Ulcinju, Rožajama i Bijelom Polju koje su, navodno, povezane sa vehabijama. Takođe, evidentiraju se i svi njihovi susreti sa osobama iz Sandžaka.

„Poznato je da se početkom avgusta vehabije okupljaju u Plavu, pa su aktivnosti, na praćenju tih osoba, u poslednje dve nedelje pojačane.

Naravno, radi se o preventivnim aktivnostima, a ne raspolažemo podacima da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira“, potvrđeno je iz ANB-a.

Ovakva akcija tajne policije, počela je nakon što je u Novom Pazaru održan sličan skup, na kojem je bilo i pripadnika vehabija iz Crne Gore.

U Crnoj Gori se, prema podacima tajne policije, nalazi najmanje 100 do 120 vehabija. ANB ima podatke da vehabije u Crnoj Gori primaju značajna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija.

Prema podacima ANB-a, na skupu koji je održan u Plavu, početkom avgusta, bilo je prisutno oko 50 pristalica vehabijskog pokreta. Kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori tajna policija je označila Plav u Crnoj Gori i Novi Pazar u Srbiji.

Vehabije u Crnoj Gori podeljene su u više grupacija, a najpoznatije su „Tekfir grupa" i „Nusretovci” sledbenici Nusreta Imamovića, vođe dela vehabija u Bosni, koji je u javnosti poznat po izjavi da „samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izuzetne prilike”.

U Crnoj Gori nije bilo pokušaja osnivanja borbenih kampova, poput onog koji je policija Srbije razbila na planini Ninaj u martu 2007. godine.

( Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track