POKRENUTA ISTRAGA: Tužilaštvo Srbije pod lupu stavilo ugovore ambasadora BiH Škrbića!
Foto: Beta

Sklapali poslove sa firmmama sa Maršalskih ostrva

POKRENUTA ISTRAGA: Tužilaštvo Srbije pod lupu stavilo ugovore ambasadora BiH Škrbića!

Crna Hronika -
U pitanju je Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom Pharma trade s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu o dugovanjima prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i zašto su menjani uslovi ugovora na štetu RFZO Srbije

BIJELJINA - Tužilaštvo Srbije, naredilo je istragu povodom ugovora o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

U pitanju je Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom "Pharma trade" s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu. Vrednost ugovora je 10,9 miliona evra.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je Srpska demokratska stranka uputila krajem februara Republičkom tužilaštvu Srbije. Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom "Pharma trade" s Maršalskih ostrva, koja ima predstavništvo u Cirihu sklopljen je bez javnog tendera 2007. godine.

Prethodno je Vlada Republike Srpske donela zaključak o prihvatanju informacije o dugovanjima prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i načinu izmirenja usaglašenih obaveza.

Istraga se tiče pitanja zbog čega je dug plaćen opremom koju nabavlja Republika Srpska, zašto nije sprovedena tenderska procedura i zbog čega su u toku realizacije posla menjani uslovi ugovora na štetu RFZO Srbije. Osnovni ugovor je podrazumevao da "Pharma trade" snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezano za isporuku opreme, a aneksima teret tih obaveza je prebačen na Srbiju.

Posao je sklopljen za vreme dok je Milorad Dodik bio predsednik Vlade RS, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Goran Kljajčin, a ministar zdravlja Ranko Škrbić, koji je sada ambasador BiH u Beogradu.

Prema nezvaničnim izvorima iza firme s Maršalskih Ostrva stoji Radoslav Petković Lale, koji je jedan od osumnjičenih za aferu "Galenika".

( RTV BN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track