PORAZNA STATISTIKA U SRBIJI: Za godinu i po zlostavljano 650 mališana!

Jedinstvena baza podataka o nasilju nad decom

PORAZNA STATISTIKA U SRBIJI: Za godinu i po zlostavljano 650 mališana!

Crna Hronika -
Dr Mirjana Živković Šulović iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut kaže da je u samo 13 domova zdravlja prošle godine prijavljeno je 350 slučajeva zlostavljanja dece, a dešavalo se da pedijatar prijavi više puta maltretiranje istog mališana, posle umerežavanja cele Srbije brojska će se duplirati

BEOGRAD - Čak 650 slučajeva fizičkog zlostavljanja dece prijavili su pedijatri od prošle godine, otkada je počeo pilot projekat stvaranje jedinstvene baze podataka o nasilju nad mališanima

.- Reč je o "onlajn" evidenciji koja je prvo uvedena u 13 domova zdravlja, a sada je imamo u 70 - objašnjava, dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Kad pedijatar posumnja na zlostavljanje, odmah ovo zabeleži u jedinstvenu elektronsku bazu, tako da podatke imamo na dnevnom nivou, a slučajevi se prijavljuju centrima za socijalni rad, koji preduzimaju dalje mere i stavljaju dete pod nadzor.

Po rečima dr Mirjane Živković Šulović, iz ovog Instituta, u samo 13 domova zdravlja prošle godine prijavljeno je 350 slučajeva zlostavljanja dece, a dešavalo se da pedijatar prijavi više puta maltretiranje istog mališana!

U prvoj polovini 2014. evidentirano je nešto više od 300 slučajeva.To praktično znači da smo ove godine došli do dve prijave za fizičko maltretiranje deteta dnevno, a kada bude umrežena cela Srbija, brojke će se verovatno duplirati. Time ćemo se približiti najcrnjem evropskom proseku od sedam zlostavljanih mališana na dan!

- Plan je da za dve godine u elektronsku bazu bude umreženo svih 160 domova zdravlja i sve bolnice koje imaju dečja odeljenja. U toku je obuka lekara da prepoznaju simptome zlostavljanja i kako da reaguju. Obučava se i patronažna služba, jer patronažne sestre mogu da uđu u svaku kuću, nisu stigmatizovane i lakše mogu da ocene na licu mesta šta se dešava - kaže dr Živković Šulović.

Pedijatri prijavljuju svaku povredu za koju veruju da je nastala pod sumnjivim okolnostima, u skladu sa protokolima koje je izradio Vladim Tim za prevenciju i zaštitu povređivanja dece. Njima je tačno definisan i način na koji se uzimaju podaci od roditelja, staraoca ili pratioca, a tokom obuke svi zdravstveni radnici upoznaju se sa specifičnim znacima koji ukazuju da je povreda nastala namerno.

Po pravilu, sumnjive su opekotine, naročito od cigarete, i netipični prelomi kostiju, koji ukazuju na iživljavanje nad detetom.

Mališan neće biti zadržan u bolnici ako mu se na licu vide tragovi šamara, ali hoće kad su povrede ozbiljne. Tada ga lekari, pod različitim izgovorima, izdvajaju iz porodične sredine, dok sve ne provere i prijave. Decu najčešće zlostavljaju ljudi iz najbliže okoline. Često su zlostavljana i hendikepirana deca, na kojoj roditelji ponekad iskaljuju bes zbog teške porodične situacije ili nemaštine, a ona ne mogu da svedoče kroz šta su prošla.

Zlostavljači su i oni koji ne mogu da prepoznaju granicu između fizičkog kinjenja i telesnog kažnjavanja, kao i oni koji namerno maltretiraju decu. Oni su svesni svega što rade i opasni po okolinu.Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, zatečena je podacima "Batuta":

- Ako je tačno da je broj zlostavljane dece ovako velik, onda je to zastrašujući podatak koji treba da zabrine celo društvo. A ako je makar trećina slučajeva ponovljena, onda je to opet pitanje za državu i centre za socijalni rad - koja karika u lancu je zakazala? Kako je moguće da isto dete nekoliko puta bude dovedeno kod lekara zbog povreda zadobijenih zlostavljanjem, a da niko ne reaguje?!

U sigurnim kućama u svakom trenutku nalazi se bar 25 dece, kaže Stanojević, ali su ona mahom svedoci prebijanja majki. Samim tim i oni su tretirani kao žrtve porodičnog nasilja, jer su psihičke traume koje su doživeli velike.Prijava zlostavljanja iz godine u godinu sve je više ne zato što je više nasilja, već zato što se o njemu više ne ćuti, smatraju u Vladinom timu za prevenciju i zaštitu dece.

(Večernje novosti)

Za batine uslovna kazna

Policija je u prošloj godini podnela 90 krivičnih prijava za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, međutim tek trećina zlostavljača je i osuđena - njih 33.

Od tog broja, čak 25 dobilo je samo uslovne osude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track