PREŠEVO: Carinici i policajci sprečili šverc dve kornjače!
Foto: Carina

Pokazao staru dokumentaciju

PREŠEVO: Carinici i policajci sprečili šverc dve kornjače!

Crna Hronika -
Kornače su otkrivene u prikolici mercedesa koje je nemački državljanin pokušao da iz turske preko Srbije prebaci u Nemačku radi prodaje

PREŠEVO- Zajedničkom akcijom carinika i policije 31.oktobra 2014. godine na graničnom prelazu Preševo sprečen je pokušaj krijumčarenja u Republiku Srbiju dve kornjače koje pripadaju redu zaštićenih vrsta „Geochelone Sulcata“ .

Vrsta „ Geochelone Sulcata“ je afrička vrtsta za koju je tipično da ima dug životni vek te da može da živi i preko 100 godina kao i da pojedini primerci mogu dostići težinu čak i do 80 kilograma. „Geochelone Sulcata“ spada u red ugrženih vrsta u prirodnom ambijentu jer je tražena i vrlo zastupnjena u ileganom prometu zaštićenih životinja.Njih je pokušao ilegalno da prenese nemački državljanin iz Nemačke u Tursku krijući ih u prikolici automobila „ Mercedes 4 matic“.On je oba primerka ove zaštićene vrste „Geochelone Sulcata“ spakovao u kutiju koju je smestio u prikolicu vozila sa nadom da će uspeti da ih dopremi do krajnje željene destinacije. Međutim carinci su ih ipak otkrili, a on je u tom trenutku priložio dozvolu CITES koja je neophodni dokument za promet zaštićenim vrstama.S obzirom na to da je dozvola bila sa isteklim rokom, oba primerka su mu oduzeta i predata u dalju nadležnost Inspektorata za zaštitu životne sredine.Svaki neovlašćeni promet zaštićenim vrstama povlači i krivičnu odgovornost zbog čega će biti protiv njega pokrenuta i krivična prijava, dok će kornjače biti zbrinute u ZOO vrt Palić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track