PRONEVERA MILIONA ZA KOSOVO: Istraga sumnjiči i Čovićevu saradnicu?
Foto: Marina Lopičić

Pod sumnjom

PRONEVERA MILIONA ZA KOSOVO: Istraga sumnjiči i Čovićevu saradnicu?

Crna Hronika -
Istragom je obuhvaćeno ukupno 6 lica među kojima su, pored Čovića i Radenkovićeve, bivši načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Dragan Kalaba i dva direktora preduzeća kojima je bio poveren sporni posao Idriz Šijak i Bojan Radovanović. Šesti osumnjičeni nije dostupan tužilaštvu

BEOGRAD - Istragom o proneveri više od deset miliona evra, osim bivšeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića, sumnjiči se i njegova saradnica Anđelka Radenković.

Radenkovićeva je trenutno v.d. zamenik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i poznata je, navodi list, pod nadimkom "tri procenta".

Istragom je obuhvaćeno ukupno šestoro lica među kojima su, pored Čovića i Radenkovićeve, bivši načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Dragan Kalaba i dva direktora preduzeća kojima je bio poveren sporni posao Idriz Šijak i Bojan Radovanović. Šesti osumnjičeni nije dostupan tužilaštsvu.

Čović, Radenkovićeva i Kalaba sumnjiče se da su zloupotrebili državne pare za izgradnju stanova, kuća i lamela na Kosovu, koji nikada nisu izgrađeni. Prema saznanjima, to nisu bile jedine pronevere, već se sumnjiče i za zloupotrebu novca državnog preduzeća "Kongrap", ali onog namenjenog prištinskom Univerzitetu koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

Specijalno tužilaštvo počelo je rad 25. avgusta 2014. godine po dopunjenoj krivičnoj prjavi MUP, koja je sa prvobitnih šest miliona evra uvećana na preko deset miliona evra.

Potpis na ugovor sa preduzećem "Saki", čiji je direktor Idriz Šijak, stavila je Anđelka Radenković, a nju je, prema pisanju lista, na trenutnu funkciju u RFZO postavio direktor Momčilo Babić uprkos protivljenju zaposlenih.Ugovor o stanovima na KiM, ne samo što nikada nije realizovan već su i cifre za kvadratni metar bile u startu naduvane.

Po ugovoru, preduzeću "Daki" je trebalo da se plaća čak 860 evra iako je u vreme kada je ugovor sklapan, januara 2004., kvadrat stambenog prostora koštao najviše oko 400 evra. Prema nezvaničnim navodima, iako na ugovoru nema Čovićevog potpisa, Radenkovićeva ga je potpisala po ovlašćenju svog šefa.

Ugovorom je bilo predviđeno da poslom rukovodi Građevinska direkcija Srbije, čiji je predsednik UO u to vreme bio Nebojša Čović.

Saslušanje Čovića počelo je 5. septembra 2014, a nastavak je bio planiran juče, međutim, istražna radnja nije sprovedena zbog štrajka advokata.(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track