RAZOTKRIO EULEKS: Srbin strogo poverljive informacije predao BIA!
Foto: Reuters

Korupcija i afera trese misiju EU

RAZOTKRIO EULEKS: Srbin strogo poverljive informacije predao BIA!

Crna Hronika -
Informacije iz misije predate su jednom od agenata BIA koji su uhapšeni u junu 2009. pod optužbom da su nudili 100.000 evra za lažna svedočenja o umešanosti pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u trgovinu organima

PRIŠTINA - Nekadašnji srpski pripadnik misije EULEKS, a sadašnji visoki zvaničnik Srpske liste je predao poverljive informacije agentima BIA, tvrdi danas prištinski dnevnik Koha u petom nastavku feljtona o navodnoj korupciji unutar misije.

Tužilac Marija Bamije je upozorila šefa pravosudnog odelenja misije EU Silvio Bonfiljida da su poverljive informacije "procurele", ali istraga nije pokrenuta.

Dnevnik tvrdi da su informacije iz misije predate jednom od agenata BIA koji su uhapšeni u junu 2009. pod optužbom da su nudili 100.000 evra za lažna svedočenja o umešanosti pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u trgovinu organima.

Tužiteljka Bamije ponavlja optužbe, Flori ih odbacuje

Tužiteljka Euleksa Marija Bamije (Maria Bamieh), koja je suspendovana pošto je u prištinskoj štampi iznela tvrdnje o korupciji u toj evropskoj misiji, ponovila je svoje sumnje, dok je sudija Frančesko Flori odbacio sve optužbe.

Gostujući u emisiji "Rubikon" na TV Kohavižn Bamije je sinoć rekla da postoje nepobitni dokazi za sumnju da su bivši sudija, a potom predsednik skupstine sudija Kosova, Frančesko Flori i bivša glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna umesani u korupciju i nameštanje sudskih procesa u najmanje tri slučaja.

Bamije je tokom emisije Florija, koji se putem Skajpa uključio iz Udina, pitala o onome što sumnja, a Flori je rekao da je bio naivan što je prihvatio da se vidi sa izvesnim Ejupom Kamberijem. Povodom optužbi da je dobio 300 hiljada evra da namesti sudski proces u slučaju "eksplozije kod lokala Sekiraca", Flori je rekao da nikada nije imao na žziro-računu 300 hiljada evra i da se to može potvrditi te da je on spreman da se suoči sa istražnim procesom.

Bamije je podsetila da ga je Kamberi u dva navrata pitao za slučaj Fatmira Limaja i za slucaj Ilira Tolaja, a Flori je to potvrdio, ali je rekao da on nije učestvovao u tim sudskim procesima i da nije mogao na njih da utiče."Ja sam Kamberaja, kada mi je pomenuo Ilira Tolaja i kazao da hoće da da 50 hiljada evra kauciju da bi se branio sa slobode zamolio da napusti kancelariju i za to imam svedoka", kazao je Flori. Bamije je dodala da Jaroslava Novotna uz sugestije Frančeska Florija i opstrukciju glavnog tuzioca Euleksa Džonatan Ratela nisu dozvolili unutrasnju istragu koju je ona inicirala, ali je primetila da je mogla da bude suspednovana zbog lošeg parkiranja.

Bamije je u emisiji citala i transkripte prisluškivanja telefona Ilira Tolaja sa Imerom Ajetijem i još nekim licima koji ukazuju, kako tvrdi, na umešanost u korupciju ili indirektni uticaj Florija u tom slucaju. Bamije je odbacila kao neistinite navode šefa Euleksa na konferenciji za novinare da je suspendovana, ali da je Euleks ne goni i navela da je motiv za javni nastup njena reputacija kao i da ukaze da u Euleksu ima visokih zvaničnika koji su osumnjičeni za korupciju.

"Kako je moguće da građani Kosova veruju u misiju koja je na Kosovu da brani pravdu i dovede pravdu na pravo mesto, a da unutar nje ima najvise zvaničnike koji su pozvani da dele pravdu i da gone one koji krse zakone, a upravo oni čine ono što se kosi sa zakonom", zakljucila je Bamije najavljujući će ona obelodaniti sve radi istine i pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track