SAKRILI SE: Dan kasnije pomagači Milićeva ne izlaze iz kuća!
Foto: Aleksandar Jovanović

ZATVOR: Putnici iz „kantrimena“ čekaju nanogicu

SAKRILI SE: Dan kasnije pomagači Milićeva ne izlaze iz kuća!

Crna Hronika -
Milica Novaković, Tamara Bogdanović, Dana Manevski, Bojana Petrović i Nikola Lepen nakon izlaska iz CZ ne napuštaju domove

BEOGRAD - Pomagačima Marka Milićeva (33), koji su u petak uveče pušteni iz pritvora nakon nagodbe sa tužilaštvom, tek će u narednih nekoliko dana biti stavljena nanogica. To znači da do tada oni slobodno mogu da šetaju i čak izlaze po klubovima ako žele. Međutim, putnici iz „kantrimena“ posle izlaska iz CZ zatvorili su se u kuće i ne proviruju.Pišite o nečemu drugomKurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa njima. Međutim, ni u jednoj porodici nisu bili voljni da razgovaraju.- Dosta je više, pišite o nečemu drugom - rekao nam je muškarac u stanu porodice Lepen i dodao da Nikola ne želi da daje izjave za medije. Sličan odgovor dobili smo i u ostalim porodicama.Sagovornik Kurira iz Palate pravde objašnjava da je petorci iz „kantrimena“, kojim je 25. jula na Brankovom mostu pregažen Luka Jovanović, pritvor ukinut do početka izdržavanja kazne kućnog zatvora.- U narednih nekoliko dana, koliko je potrebno da se ispune tehničke provere i postave im nanogice, oni nemaju prepreku za izlazak iz kuće. Da li će to iskoristiti, zavisi samo od njih - kaže sagovornik Kurira.

Milica Novaković, Dana Manevski, Bojana Petrović, Tamara Bogdanović i Nikola Lepen, kako objašnjava, i kada budu počeli da služe svoje kazne, moći će dva sata dnevno da provode izvan kuća.- Svaki osuđeni ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata, i to u periodu od 13 do 17 sati, a u posebno odobrenim slučajevima i duže. Međutim, u unapred određeno vreme koje će moći da provode izvan kuće oni neće smeti međusobno da se sastaju - objašnjava on.Pod prismotromUkoliko se, kako objašnjava, dogodi da prava koja imaju zloupotrebe, ona mogu da im budu i zabranjena. Da li pomagači Marka Milićeva poštuju sve obaveze predviđene Zakonom o izvršenju vanzavodskih sankcija, kontroliše se tako što neprestano nose odašiljač na nozi. Podsetimo, na osnovu sporazuma koji su pre nekoliko dana postigli sa Trećim osnovnim tužilaštvom, Dana Manevski i Nikola Lepen priznali su krivicu u zamenu za šest meseci kućnog zatvora, Bojana Petrović četiri, Milica Novaković osam, a Tamara Bogdanović deset meseci kućnog zatvora.

Prebivalište i fiksni telefonRODITELJI DOSTAVILI DOKAZEPre nego što je doneo odluku da ih osudi na kućni zatvor, sud je utvrdio i tehničke mogućnosti da kazna bude izvršena.- Njihovi roditelji u petak su sudu dostavili dokaze da petoro osuđenih ima stalno mesto prebivališta, kao i dokaze o tome da fiksni telefon redovno plaćaju - dodaje on.

ČINJENICEKad osuđeni mogu da napuste stan- zbog pružanja medicinske pomoći- zbog odlaska na posao- kako bi išli u školu ili polagali ispit- mogu da se odazovu pozivima državnih organa- zdravstveni pregledi u slučaju hronične ili akutne bolesti- mogu da se venčaju ili prisustvuju svadbi člana porodice- napuštaju kuću u slučaju smrti bliskog rođaka- slobodno mogu da idu na njivu ukoliko žive od poljoprivredeKad se zabranjuje napuštanje stana- ukoliko zloupotrebljava dozvolu o napuštanju kuće- ako se utvrdi da su podaci u molbi bili lažni- kad prestanu okolnosti zbog kojih im je napuštanje odobreno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track