SUĐENJE ZA PRANJE NOVCA:  U sefu Šarićevog advokata tri gumice!
Foto: Dado đilas

Suđenje za šverc kokaina

SUĐENJE ZA PRANJE NOVCA: U sefu Šarićevog advokata tri gumice!

Crna Hronika -
Radovan Štrpac advokat Darka Šarića posle pregleda snimka otvaranja sefa u kome ništa nije pronađeno i konstatacija sudije Lazarevića da je nezadovoljan što u sefu nema ništa, izjavio je da ga je sramota sudijske funkcije i što je bio deo pravosuđa

BEOGRAD - U nastavku suđenja grupi Darka Šarića, optuženoj za pranje kokainskog novca u Srbiji, danas je pregledan snimak sudskog otvaranja sefa glavnog Šarićevog advokata za kupovinu nekretnina u Vojvodini Radovana Štrpca, u kojem ništa nije pronađeno.

Pošto su konstatovali da u sefu u Vojvođanskoj banci u Novom Sadu nema ništa, osim tri gumice, istražni sudija Dragan Lazarević, koji je obavio pregled, na snimku kaže:

"Na moje i Draganino nezadovoljstvo u sefu nema ništa". Posle toga, za reč se javio Štrbac i kritikovao što je sudija Lazarević tako nešto izgovorio.

"Sramota me je što sam 20 godina bio sudija i što sam bio deo ovog pravosuđa, zbog toga što je sudija Lazarević nezadovoljan što u sefu nije našao ništa. Toliko o vladavini prava i evropskim tekovinama kojima težimo", rekao je Štrbac.

Ranije danas na suđenju Štrbac je obavestio Specijalni sud da je podneo ustavnu žalbu zbog kršenja ljudskih prava u drugom postupku koji se protiv njega vodi za odavanje službene tajne.

Štrbac je rekao da je kao okrivljeni po zakonu dužan da obavesti sud o tome da tužilaštvo protiv njega vodi krivični postupak u kom ga tereti za podstrekavanje na odavanje službene tajne.On nije detaljnije govorio zašto je podneo žalbu Ustavnom sudu.

Protiv Štrpca se vodi pretkrivični postupak za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne zbog sumnje da je Šarićevoj grupi prenosio poverljive policijske informacije o praćenju i prisluškivanju, koje je dobijao od policije.Osim njega postupak se vodi i protiv bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića kao i protiv Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana optuženog za šverc kokaina koji je u bekstvu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara koji se tereti samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.Suđenje za pranje novca je nastavljeno pregledom pisane dokumentacije i drugih dokaza o pranju novca Šarićeve grupe.

Pregledani su i izveštaji veštačenja sadržaja kompjutera optuženog Nebojše Jestrovića, posle čega je on tražio da mu se vrate dva računara koja su mu privremeno zaplenjena.Šarić je optužen da je sa ostalim pripadnicima svoje grupe ulaganjem u legalne finansijske tokove, privatizaciju i kupovinu preduzeća i hotela i poljoprivrednog zemljišta oprao oko 22 miliona evra u Srbiji.

Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovek za kontakte Šariću je bio Radovan Štrbac, a preko kog je pljevaljski narko bos uskoro upoznao Mileta Jerkovića (svedok), Zorana Ćopića kao i glavne ljude “Metals banke” preko kojih je vršio poslovne transakcije.Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posede. Vrednost ovih preduzeca procenjuje se na desetine miliona evra.

Šariću, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od četiri godine, privremeno oduzeta imovina višemilionske vrednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini.

Tu su preduzeća, kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac,...Pokretne stvari i inventar prodati su ranije kako im ne bi opala vrednost, a nepokretnostima upravlja Direkcija za oduzetu imovinu davanjem u zakup ili državnim organima na korišćenje.

Postupak pranja novca bio je složen. Osnivane su of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju. Novac je uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, kao što su Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.Šariću i njegovim saradnicima sutra se nastavlja suđenje za šverc ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja