SLUČAJ MEVLID JAŠAREVIĆ: Pre tri godine napao ambasadu, a danas u zatvoru pravi olovke!

15 godina robije

SLUČAJ MEVLID JAŠAREVIĆ: Pre tri godine napao ambasadu, a danas u zatvoru pravi olovke!

Crna Hronika -
Tri godine posle napada, Jašarevićevo ponašanje u zeničkom zatvoru je primereno, predao je zahtev za radnu obavezu i od uprave iščekuje pozitivan odgovor kako bi "radom prekratio vreme, kao i podatak da se bavi ručnom izradom olovaka koje poklanja

SARAJEVO - Na današnji dan pre tri godine Novopazarac Mevlid Jašarević izveo je teroristički napad pucajući iz kalašnjikova na zgradu američke ambasade u Sarajevu, a danas u zeničkom zatvoru izdržava 15. godišnju kaznu i bavi se ručnom izradom olovaka koje poklanja.

Napad na ambasadu odmah je okarakterisan kao teroristički, pošto se radilo o pripadniku vehabijskog pokreta koji je pucao na diplomatsko predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država.

Jašarević je tog dana teško ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Velića, koji je radio na obezbeđenju objekta, da bi nakon polučasovne drame, tokom koje su jake policijske snage okupirale Marindvor, napadač pogođen hicem iz snajperske puške i odvezen u bolnicu Koševo.

Njegov čin izazvao je veliku pažnju i svetske javnosti, a BiH se preko noći našla u centru velikog terorističkog skandala.Usledila su dokazivanje da BiH nije zemlja koja podstiče terorizam, ali i dugotrajno suđenje Jašaraviću koji je na početku odbijao da sarađuje sa Tužilaštvom i Sudom BiH, govoreći da ne priznaje te institucije, a onda je usledio "veliki preokret" - odrekao se vehabizma.

Obraćajući se Apelacionom veću Suda BiH prošle godine, za napad na američku ambasadu rekao da je reč o "neverovatno glupom, opasnom i tužnom činu", te da se tokom boravka u pritvoru "probudio i pokajao" zbog onoga što je učinio verujući tada da će to biti "protest za koji će se čuti u svetu i kojom će se ukazati na patnje muslimana".

"Bolje je da sam mislio na svoju ženu i dete, a ne na Avganistan za koji ne znam ni gde se nalazi na karti", rekao je Novopazarac, koji je najpre osuđen na 17 godina zatvora, da bi mu na ponovnom suđenju izrečena pravosnažna presuda od 15 godina "iza rešetaka" za krivično delo terorizam.

Danas, tri godine posle napada, Jašarevićevo ponašanje u zeničkom zatvoru je primereno, predao je zahtev za radnu obavezu i od uprave iščekuje pozitivan odgovor kako bi "radom prekratio vreme", kao i podatak da se bavi ručnom izradom olovaka koje poklanja, dok je pisanje knjige verskog karaktera, čime se intenzivno bavio dok je bio u vehabijskom pokretu, ostavio po strani.

( Tanjug/Dnevni Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track