SLUČAJ TATON: Ukinuto rešenje o odbijanju ponavljanja suđenja!
Foto: Kurir

Apelacioni sud doneo odluku

SLUČAJ TATON: Ukinuto rešenje o odbijanju ponavljanja suđenja!

Crna Hronika -
U odluci Apelacioni sud navodi da je rešenje ukinuto, jer prvostepeni sud nije ni u ponovljenom postupku dao jasne razloge na osnovu kojih zaključuje da dokazi nisu takvog kvaliteta da bi mogli da dovedu do odbijanja optužbe ili oslobodenja ili do osude po blažem zakonu

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ponovo je danas ukinuo rešenje kojim je odbijen zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenjih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona i vratio Višem sudu u Beogradu predmet na ponovno odlučivanje.

Takođe, Apelacioni sud je, zbog proceduralnih razloga, ukinuo rešenje Višeg suda u kojim je odbačen zahtev branioca jednog od osuđenih Stefana Veličkovića za ponavljanje postupka, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Zahtev branilaca Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće za ponavljanje postupka podnet je pre više od dve godine od kada traje i procena prepiska između njih Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

U odluci Apelacioni sud navodi da je rešenje ukinuto, jer prvostepeni sud nije ni u ponovljenom postupku dao jasne razloge na osnovu kojih zaključuje da dokazi koji su sprovedeni tokom izviđajnih radnji "nisu takvog kvaliteta da bi sami za sebe ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima mogli da dovedu do odbijanja optužbe ili oslobodenja ili do osude po blažem zakonu".

"Takođe, prvostepeni sud je učinio i bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i kada se, suprotno nalogu iz prethodnog rešenja ovog suda, upustio u ocenu izvedenih dokaza na koji način je prekoračio svoje ovlašćenje i izašao izvan okvira za odlučivanje o zahtevu za ponavljanje postupka", smatra Apelacioni sud.

Prema njegovom stavu, Viši sud ne može da vrši ocenu dokaza prikupljenih tokom izviđajnih radnji i da utvrđuje njihovu protivurečnost sa dokazima na kojima je zasnovana presuda koji su utvrđeni tokom postupka i ceni ih u tom kontekstu, jer je to radnja koju sud može da preduzme samo tokom pretresa.

Rešenjem Apelacionog suda naloženo je Višem sudu da prilikom ponovnog odlučivanja otkloni nepravilnosti na koje mu je ukazano.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.Izviđajne radnje koje se pominju u rešenju suda, tiču se iskaza svedoka koji nisu saslušavani tokom suđenja, a to su radnik obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragan Crepulja koji je navodno Tatonu prvi prišao nakon pada preko zida podigao i prislonio ga uz zid, a drugi svedok je Svetlana Bubanja koja je prva zvala Hitnu pomoć.

Viši sud je ranije saopštio da iskazi Crepulje i Bubanje, ne dovode u sumnju pravilnost činjeničnog stanja utvrđenog u pređašnjem pravnosnažno okončanom krivičnom postupku, odnosno verodostojnost već izvedenih dokaza.

Bubanja i Crepulja, prošle godine su dali iskaz krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda po nalogu Apelacionog suda.

Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta 2012. zahtev za ponavljanje postupka, uz njihove iskaze.Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.Prvooptuženi u tom slučaju Đorđe Prelić letos je posle višegodišnjeg bekstva izručen iz Spanije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. On, međutim, ima pravo da traži da mu se suđenje ponovi, jer je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, a rok za to mu ističe u decembru.Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track