SMRT HRABROG ŽANDARMA: Sinđelića ubili na Veliku Gospojinu!
Foto: Kurir Štampano

Albanske šumokradice usmrtile srpskog žandarma kod Kuršumlije

SMRT HRABROG ŽANDARMA: Sinđelića ubili na Veliku Gospojinu!

Crna Hronika -
Krvava osveta: Zločinci napali srpske policajce u znak osvete zbog prekjučerašnjeg ranjavanja svog sunarodnika uhvaćenog u krađi drva. Stevan Sinđelić (31) pogođen metkom u glavu

KURŠUMLIJA - Stevana Sinđelića (31), pripadnika kraljevačkog odreda Žandarmerije, albanske šumokradice ubile su kako bi se osvetile, jer je dan ranije u razmeni vatre sa srpskom policijom ranjen Albanac Z. N., koji je naoružan krao drva iz šume. Zločin u selu Orlovac kod Kuršumlije, koji je potresao Srbiju, dogodio se na veliki pravoslavni praznik Veliku Gospojinu! Sinđelića je najverovatnije ubio šumokradica iz opštine Podujevo, koja se administrativnim prelazom graniči s Kuršumlijom.Preminuo na VMA- Sinđelić je ranjen iz kalašnjikova juče oko tri sata ujutru, kad je grupa Albanaca s Kosova prešla administrativnu liniju kod sela Orlovac i zapucala iz „kalašnjikova“ na policiju, koja je obezbeđivala mesto gde je prethodnog dana došlo do pucnjave između policije i albanskih šumokradica - kaže naš izvor. Sinđelića je jedan metak pogodio u glavu i on je s teškim povredama prebačen u prokupačku bolnicu. Odatle je helikopterom prevezen na VMA u Beogradu, ali je juče ujutru preminuo. U razmeni vatre poginuo je i jedan od napadača.

Naoružani... Puška koju su za sobom ostavili Albanci
Naoružani... Puška koju su za sobom ostavili Albanci

Veća grupa naoružanih Albanaca juče je oko 500 metara ušla u teritoriju Srbije.- Ubistvo žandarma je čista osveta, jer je teško poverovati da su došli samo da bi uzeli traktore koje im je policija zaplenila dan ranije. Vratili su se na isto mesto naoružani iako su znali da je tu veliki broj srpskih policajaca - objašnjava naš izvor. Albanci već godinama prelaze administrativnu liniju i kradu šumu, najčešće na teritoriji opštine Kuršumlija. Inženjer šumarstva Goran Milosavljević kaže da su oni razradili taktiku za krađu drva.Lopovske patrole- Uz jedan traktor s prikolicom ide četiri do pet Albanaca i dva stražara, koji naoružani „kalašnjikovima“ čuvaju stražu dok ostali seku i tovare drva. Da bi spremili traktorsku prikolicu drva, potrebno im je manje od dva sata. Ukoliko naiđe patrola srpske policije, stražari odmah zapucaju kako bi ih zaustavili i upozorili svoje - objasnio je Milosavljević.Stanovnici kuršumlijskih planinskih sela uz administrativnu liniju kažu da žive u strahu.- Odavno se ne osećamo sigurno, a sad smo još više uznemireni. Albanci su i ranije upadali, ali samo tokom noći. Međutim, sada su se osilili pa nelegalno prelaze granicu i usred bela dana i pucaju - rekao nam je uplašeni meštanin.Nezavisni sindikat policije (NSP) osudio je ubistvo žandarma Sinđelića.- Nadamo se da će Srbija u što kraćem roku da identifikuje i uhapsi počinioce gnusnog zločina - rekao je predsednik NSP Velimir Lukić.

Zaplenjeno... Posečena drva kod sela Orlovac
Zaplenjeno... Posečena drva kod sela Orlovac

ČINJENICEŠta je Kopnena zona bezbednosti- Administrativna linija s Kosmetom uspostavljena je 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. - Sporazumom je definisana Zona kopnene bezbednosti, pojas širok pet kilometara ka unutrašnjosti tadašnje SRJIncidenti u KZB17. 4. 2014 - šumokradice u ataru kuršumlijskog sela Vukojevac pucale na pripadnike policije3. 9. 2013 - u ataru sela Trpeze policija uhapsila Albanca koji je nelegalno sekao šumu8. 7. 2013 - više kradljivaca drva u ataru sela Borovac pucali na pripadnike Žandarmerije29. 5. 2013 - policija u Prokuplju uhapsila dvojicu Albanaca zbog bespravne seče šume8. 11. 2012 - napadači u regionu Gnjilana pucali na šestoricu Srba koji su u svojoj šumi sekli drva29. 8. 2012 - šumokradice kod mesta Mačja stena kod Merdara pucale na patrolu Žandarmerije

General DikovićKFOR DA POMOGNELjubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, i Salvatore Farina, komandant međunarodnih snaga, juče su se dogovorili o pojačanju prisustva svojih pripadnika na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom. Diković je tražio i veće angažovanje snaga Kfora duž administrativne linije.

Nebojša StefanovićSRBIJA NEĆE TOLERISATI TERORIZAMNebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, kaže da Srbija neće tolerisati terorističke napade na svojoj teritoriji.- Zahtevaću da se počinioci ovog terorističkog akta najstrože kazne. Naredio sam da se u ovaj deo Kopnene zone bezbednosti pošalju snažne policijske snage, koje će zaštiti živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje - rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track