SRBIN POD ISTRAGOM: Ugovorio 200 lažnih brakova s Mađaricama
Foto: Reuters

Od 200 do 1.800 evra po braku

SRBIN POD ISTRAGOM: Ugovorio 200 lažnih brakova s Mađaricama

Crna Hronika -
Cilj brakova iz interesa bio je da muškarci, državljani Srbije kao članovi porodice državljanke Evropske unije zatraže dozvolu za boravak u Nemačkoj

SUBOTICA - Pokrenuta je istraga protiv muškarca srpske nacionalnosti zbog sumnje da je izgradio organizaciju u okviru koje su državljanke Mađarske sklapale brakove za novac.

Kako je izjavila portparolka Zemaljske policijske glavne kapetanije Mađarske Viktoria Čiser-Kovač, cilj brakova iz interesa je bio da muškarci, državljani Srbije kao članovi porodice državljanke Evropske unije zatraže dozvolu za boravak u Nemačkoj.

"U ovom predmetu već ima 24 osumnjičenih, koji su kao organizatori ili plaćene udavače doprineli sklapanju više od 200 lažnih brakova", rekla je Čiser Kovač, a prenosi Vojvodina danas.

Prema inspektorima Nacionalne kancelarije za istrage Mađarske, muškarac, državljanin Srbije sa suprugom, državljankom Mađarske zajedno su organizovali mrežu za sklapanje brakova.

Žene su dobijale 200-1.800 evra po sklopljenom braku. Organizatori su ih najpre doveli u Srbiju gde su se venčale, zatim su ih zajedno sa svojim “muževima” uputili u Nemačku u cilju nabavke dozvole za boravak za novopečene muževe.

Ovaj predmet je deo operacije "Arhimedes", koja je koordinisana od strane "Europola" i u okviru koje su 28 zemalja Evropske unije, medju njima i Madjarska usmerili pažnju na ilegalne migracije, krijumčarenje ljudi i krivična dela u vezi sa narkoticima.

Ovo nije prvo hapšenje zbog zloupotrebe madjarskog državljanstva, koje se može dobiti i na osnovu braka s državljaninom Mađarske, a ovaj problem dospeo je u javnost u novembru prošle godine kada su otkrivreni prvi fiktivni brakovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track