Sudija Vučinić: Pustio sam Miškovića u London iako me Stepanović pritiskao da povučem tu odluku
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

neprijatni razgovori

Sudija Vučinić: Pustio sam Miškovića u London iako me Stepanović pritiskao da povučem tu odluku

Crna Hronika -
Pred disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva sudija Posebnog odeljenja Višeg suda Vladimir Vučinić optužio je Presednika Višeg suda Aleksandar Stepanović da je vršio pritisak na njega da povuče odluku o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću pre nego što je otišao u London

BEOGRAD - Sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Vladimir Vučinić optužio je danas predsednika tog suda da je vršio pritisak na njega zbog odluke da privremeno vrati pasoš vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću radi službenog puta u London.

"Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović vršio je pritisak na mene da povučem odluku pre nego Mišković napusti zemlju, na šta nisam pristao, a ta je odluka od 4. decembra 2013. godine bila povod za sva kasnija dešavanja", rekao je Vučinić na ročištu pred disciplinskiom komisijom Visokog saveta sudstva.

Zbog te je odluke, dodao je, imao dva neprijatna razgovora sa predsednikom Višeg suda u njegovom kabinetu, u subotu 7. decembra i u ponedeljak 9. decembra 2013, kada je razgovoru prisustvovao i predsednik Apelacionog suda Duško Milenković.

Vučinić je, inače, prethodno zimus podneo pritužbu Visokom savetu sudstva zbog "pritisaka Stepanovića" u slučaju Mišković, a VS S je na opštoj sednici 16. januara 2014. jednoglasno to odbacio.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu je 31. decembra doneo rešenje kojim je kao neosnovan odbio prigovor sudije Vučinića izjavljen zbog toga što nije više rukovodilac Posebnog odeljenja, s obrazloženjem da mu je istekao četvorogodišnji mandat.

Inače, disciplinski postupak protiv Vučinića pokrenut je po prijavi predsednika Višeg suda u Beogradu, koji je smatrao da je sudija Vučinić počinio težak disciplinski prekršaj komentarišući sudske odluke, postupke ili predmete u sredstvima javnog informisanja a na način suprotan Zakonu i Sudskom poslovniku.

Na današnjem ročištu Vučinić je kao mobing i pritisak naveo i odluku Stepanovića od 26. decembra da ga smeni s mesta rukovodioca Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Vučinić je rekao i da je nakon sastanka 9. decembra kod predsednika suda njegov "gotovo prijateljski odnos" sa predsednikom suda prestao, jer ga je, kako je naveo, tom prilikom "profesionalno uvredio" ne pristajući da povuče naredbu o privremenom vraćanju pasoša Miškoviću."I dalje smo u profesionalnom kontaktu, koji je neophodan za funkcionisanje suda", napomenuo je sudija, koji je predsednik sudskog veća procesu protiv Miškovića i drugih okrivljenih za zloupotrebe sa putarskim preduzećima.

Disciplinska prijava, koju je podneo Stepanović, inače, tereti sudiju Vučinića zbog izjava u šest tekstova u medijima.

A odgovarajući danas na pitanja disciplinskog tužioca, sudija je rekao da je prvu izjavu medijima dao samoinicijativno jer je bio iznerviran pisanjem i navodima tužioca za organizovani kriminal, koji je novinarima rekao da ne zna ništa o vraćanju pasoša Miškoviću.

Tim povodom je, dodao je, pozvao novinarku Politike, kako bi javnosti objasnio da, prema zakonskoj proceduri, predsednik sudskog veća odluku o privremenom vraćanju pasoša donosi bez konsultacija za tužilaštvom i da nije dužan ni da ga obavesti o tome.

Pojasnio je da su kasnije izjave u medijima usledile isključivo nakon poziva tih medija, a izjašnjavao se i na molbu disciplinskog tužioca o dve posete novinara Blica u njegovom sudijskom kabinetu.

Na pitanje disciplinskog tužioca gde je bio 3. oktobra 2013. godine u 13 i 30 sati, Vučinić je odgovorio da je bio u Ministarstvu pravde na sastanku sa ministrom Nikolom Selakovićem, i to ne zbog Miškovićevog postupka, niti njegove sudijske funkcije, već zbog "događaja sa njegovom porodicom i drugim državnim organima".

Po zaključenju ročišta, Disciplinska komisija će o disciplinskoj prijavi protiv sudije Vučinića odlučiti u roku od sedam dana.

Na prethodnom ročištu Vučinić se izjasnio da nije počinio nikakav disciplinski prekršaj, a njegov zastupnik u ovom slučaju je sudija Dragana Boljević, čije je pravo na to na početku današnjeg ročišta pokušao da ospori disciplinski tužilac Borivoje Pap, ali tročlana disciplinska komisija to nije prihvatila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track