ZVER RAZLIKUJE DOBRO OD ZLA: Veštak utvrdio da je Kalinić uračunljiv!
Foto: Beta

Suđenje Luki Bojoviću i zemuncima

ZVER RAZLIKUJE DOBRO OD ZLA: Veštak utvrdio da je Kalinić uračunljiv!

Crna Hronika -
Kalinić je u stanju da razlikuje dobro od zla i može da se kontroliše kada je to u njegovom interesu, rekao je sudski veštak Aleksandar Jovanović i dodao da je stručna komisija sat vremena razgovaral sa njim koliko je trebalo

BEOGRAD - Pripadnik nekadašnjeg "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji je optužen za više ubistava, uračunljiv je i nije duševno bolesno, navodi se u nalazu komisije veštaka neuropsihijatara predstavljenom danas u sudnici beogradskog Okružnog zatvora.

Kalinić je u stanju da razlikuje dobro od zla i može da se kontroliše kada je to u njegovom interesu, rekao je sudski veštak Aleksandar Jovanović u nastavku suđenja Luki Bojoviću, Kaliniću, Vladimiru Milosavljeviću i Milošu Simoviću.

Na brojna pitanja Bojovićevog pravnog zastupnika advokata Borivoja Borovića o nalazu i vremenu trajanja razgovora, Jovanović je rekao da je stručna komisija oko sat vremena razgovarala s optuženima.

"Razgovarali smo oko sat vremena, odnosno onoliko koliko nam je trebalo...", rekao je Jovanović dodavši da je razgovor mogao da traje i dva dana ali da ne bi dobili više od onoga što su tada dobili.

Veštačenje neuropsihijatara tražio je Borović, koji je ranije rekao da je stav odbrane da je Kalinić bolestan i da je njegov raniji iskaz zloupotrebljen.

Nastavak suđenja, na koji će, na ponovljeni zahtev pravnih zastupnika, a odlukom suda biti pozvana i psihijatar Nada Jovanović zakazan je za 6. oktobar ove godine.

Oni su optuženi za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Ivančević i Milutin Jovičić, za čija su ubistva takođe optuženi.

Kalinić je u ovom procesu, koji je počeo 2010. godine priznao krivicu za neka krivična dela, ali je povezao Bojovića sa ubistvima za koja se tereti, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optužnici.

Bojović i Milosavljević su posle višegodišnjeg bekstva uhapšeni 2012. godine u februaru u Valensiji i od tad su u ekstradicionom pritvoru u Španiji gde čekaju izručenje Srbiji.

Prema optužnici tužilastva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje "zemunskim klanom".

Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbeglim "zemuncima" pomagao pri skrivanju, obezbedivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optužnice, Bojovć je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track