TRAGEDIJA: Monah nastradao kada je spasavao vatrogasce

Nesreća u blizini manastira Hilandar

TRAGEDIJA: Monah nastradao kada je spasavao vatrogasce

Crna Hronika -
ATANASIJE Hilandarac (36), poreklom iz Obrenovca, poginuo kada je pokušao da pomogne ljudima čije se vozilo survalo niz liticu na Svetoj gori

ATINA - Atanasije Hilandarac (36), monah manastira Hilandar, poginuo je juče na Svetoj gori kada je pošao da pomogne vatrogascima čije se vozilo survalo niz liticu.Monah Atanasije Hilandarac, čije je svetovno ime Nebojša Kovačević i koji je iz Obrenovca, nastradao je juče oko osam sati ujutru u drugoj zaredom nesreći u blizini Hilandara.Provalija od 70 metaraPrva nesreća dogodila se oko osam časova ujutru, kada je vatrogasna brigada krenula u redovnu patrolu na Atosu, ali je vozač zbog loših uslova na putu izgubio kontrolu nad vozilom, koje se survalo niz liticu. Tom prilikom povređena su dvojica vatrogasaca. Pošto je čuo za nesreću, monah se svojim kolima uputio na lice mesta da bi pomogao povređenima, ali je takođe izgubio kontrolu nad vozilom, na 100 metara od mesta prve nesreće, i pao niz liticu visoku oko 70 metara. Od zadobijenih povreda monah je preminuo na licu mesta, a dvojica povređenih vatrogasaca helikopterom su prebačena u Opštu vojnu bolnicu u Solunu.

Nebojša i Aleksandar odrasli u istom kraju... Zgrada u kojoj porodica Vučaj nije želela da govori za medije
Nebojša i Aleksandar odrasli u istom kraju... Zgrada u kojoj porodica Vučaj nije želela da govori za medije

Monah Atanasije bio je tri godine iskušenik, a na Petrovdan se zamonašio. Majka nesrećnog mladića za smrt sina saznala je na odmoru.- Roditelji su sinoć došli u Obrenovac. Kako će ovo da preživi nesrećna majka, ne znam. Dotrčala je jadna sa Zlatibora, gde se odmarala, a brat mu je u inostranstvu - rekao je sinoć za Kurir jedan od poznanika monahove porodice.Aleksandar Vučaj, sveštenik iz Obrenovca, koji je odrastao s Nebojšom Kovačevićem u Obrenovcu i živeli su u istoj zgradi, bio je sinoć vidno potresen tragedijom.- Upravo idem da sačekam njegove roditelje. Molim vas, razumite, ne želim ništa da pričam - rekao nam je Vučaj, čija porodica u Obrenovcu sinoć takođe nije bila raspoložena za razgovor.Jedan sveštenik iz Obrenovca kazao nam je da bi jutros trebalo da bude liturgija u manastiru Hilandar, pa opelo i sahrana.- Roditelji i porodica najverovatnije neće prisustvovati sahrani, pošto je monaški običaj da čak i taj čin bude u potpunoj tišini, onako kako su i živeli. Običaj je da sahrani prisustvuje samo bratstvo manastira - rekao nam je sveštenik.Sjajan čovekDrugi poznanik monaha Atanasija Hilandarca iz obrenovačke parohije kazao nam je da je on bio izuzetno dobar i čestit čovek:- Pomagao je svima iz Obrenovca koji su odlazili da posete Hilandar. Svojevremeno je igrao i u kulturno-umetničkom društvu, sjajan momak, svi smo potreseni.

Konzulat Srbije u SolunuSVI SMO POTRESENI VEŠĆU!Sve vreme smo u kontaktu s bratstvom manastira i s porodicom nastradalog. Svi smo potreseni strašnom vešću o smrti mladog monaha - rekli su sinoć za Kurir u konzulatu Republike Srbije u Solunu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja