UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Saslušana bivša Crvena beretka Veselin Lečić!
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Dopuna istrage o ubistvu novinara

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Saslušana bivša Crvena beretka Veselin Lečić!

Crna Hronika -
U Tužilaštvu za organizovani kriminal ispitan je nekadašnji oficir za bezbednost JSO Veselin Lečić, dok je svoje svedočenje ranije započeto, nastavio pripadnik DB-a Branko Važić

BEOGRAD - Dopuna istrage protiv četvorice osumnjičenih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine, nastavljena je danas saslušanjem svedoka.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal ispitan je nekadašnji oficir za bezbednost JSO Veselin Lečić, dok je svoje svedočenje ranije započeto, nastavio pripadnik DB-a Branko Važić, rekla je branilac dvojice okrivljenih advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Dopunu istrage, po nalogu Specijalnog suda suda sprovodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Specijalni sud u Beogradu 24. jula je vratio na dopunu istrage optužnicu podignutu u junu protiv nekadašnjeg šefa Beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi DB-a Ratka Romića, kao i tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Miroslava Kuraka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je odmah donelo naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stvari u tom predmetu, da bi se ispitala osnovanost navedene optužnice i da bi se prikupili određeni dokazi.

Optužnicom, koja je bila podignuta 6. juna, okrivljeni su se teretili da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo.Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, u vremenu između 16 i 39 i 16 i 45.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara ove godine je nekadasnsji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je svedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svedoka, a poslednji je svedočio u sredu nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku im je ponovljeno suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track