UBISTVO ŽANDARMA KOD MERDARA: Vojska i KFOR pojačavaju zajedničke patrole!
Foto: Vojska Srbije

Obračun sa šumokradicama

UBISTVO ŽANDARMA KOD MERDARA: Vojska i KFOR pojačavaju zajedničke patrole!

Crna Hronika -
General Diković je istakao da je nedopustivo da se grupe civila naoružane automatskim puškama slobodno kreću, da bespravno seku šumu i napadaju snage bezbednosti Republike Srbije, koje ih u tome potpuno legitimno sprečavaju

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković i komandant međunarodnih snaga Salvatore Farina dogovorili su pojačano prisustvo svojih pripadnika na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, a posebno u reonima u kojima je uočena bespravna seča šume.

Diković je, u telefonskom razgovoru sa generalom Farinom, tražio veće angašovanje snaga Kfora duž administrativne linije ,"kako bi se sprečile ilegalne aktivnosti na tom području".

On je posebno istakao da je nedopustivo da se grupe civila naoružane automatskim puškama slobodno kreću, da bespravno seku šumu i napadaju snage bezbednosti Republike Srbije, koje ih u tome potpuno legitimno sprečavaju.

“Pri tome, ti naoružani civili čine teroristička akta, kao što je napad na pripadnike Žandarmerije Republike Srbije“, rekao je Diković.

General Farina je, takođe, osudio napade na snage bezbednosti Republike Srbije, dodala je Vojska Srbije u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Podestimo pripadnik Žandarmerije MUP Srbije Stevan Sinđelić (30), koji je ranjen noćas oko tri časa u rejonu sela Orlovac u opštini Kuršumlija, preminuo je jutros na VMA. Sinđelić je ranjen kada je više, zasad nepoznatih, osoba albanske nacionalnosti iz vatrenog oružja pucalo na žandarme koji su obezbeđivali mesto uviđaja, gde je policija juče pronašla šumokradice sa Kosmeta ,saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Na srpskog žandarma pucano je u selu koje se nalazi nadomak Merdara i on je policijskim helikopterom prenet u Beograd, u pratnji lekarske ekipe iz bolnice u Prokuplju. Pretpostavlja se da su napadači došli iz opštine Podujevo, koja se administrativnim prelazom graniči sa Kuršumlijom

Za oružani napad na pripadnike Žandarmerije sumnjiče se osobe koje su juče bespravno sekle šumu, a koje su se jutros vratile na isto mesto kako bi uzele oružje, tehniku i predmete koje su za sobom ostavile nakon jučerašnjeg incidenta.

"Naredio sam da se u ovaj deo Kopnene zone pošalju snažne policijske snage koje će zaštiti živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese naše zemlje", izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija neće tolerisati terirostičke napade na svojoj teritoriji i policija će najoštrije odgovarati na svaki napad.

Stefanović je izražavajući saučešće porodici policajca Stevana Sinđelića istakao da će zahtevati da se počinioci ovog terorističkog akta pronađu i najoštrije kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track