UBISTVO ŽANDARMA SINĐELIĆA: Vodio se rat, mislio sam da će nas Albanci sve pobiti!
Foto: Kurir Štampano

Poslednji Srbin na administrativnoj granici

UBISTVO ŽANDARMA SINĐELIĆA: Vodio se rat, mislio sam da će nas Albanci sve pobiti!

Crna Hronika -
Strah i ponos: Trajalo je duže od sat vremena, znao sam da je neko poginuo. Sinđelić je junak, branio je moju šumu, priča Veljko Veljović

KURŠUMLIJA - Ispod mog prozora vodio se rat. Strašno sam se uplašio jer dosad nikad nisu napadali noću. Pomislio sam da su krenuli da pobiju ovo malo ljudi što nas je ostalo, ali je, srećom, tu bila Žandarmerija.Počinje za Kurir Veljko Veljović (24) iz sela Prevetica, čija se kuća nalazi na samo 500 metara od mesta gde je banda Albanaca s Kosova prekjuče ubila žandarma Stevana Sinđelića. Veljović živi s babom i dedom, a u njegovom selu žive još dve stare žene. Kaže da ga je tog jutra, nešto pre pet sati, probudila žestoka pucnjava.Razmišljao da beži- Već sam se navikao na pucnjavu kad dođu da kradu šumu, uvek u popodnevnim časovima, ali ovo je bilo nešto drugo. Mislio sam da će nas ubiti! U prvom trenutku sam razmišljao da bežimo, čak sam pokupio dokumenta i druge važne stvari, ali sam odustao jer nemam gde da odem. Žestoka pucnjava trajala je više od sat vremena, znao sam da je neko poginuo... - kaže Veljović.Ovaj mladić žali zbog smrti srpskog žandarma.- Stevan Sinđelić je poginuo braneći Srbiju. On je branio moju šumu i onu mojih komšija. On i svi ostali pripadnici Žandarmerije brane nas, naše kuće i našu imovinu. Sinđelić je heroj, kao i njegov slavni imenjak i prezimenjak - u dahu izgovara Veljović.Pojašnjavajući da je ostao da živi u svom selu samo zato što je punkt Žandarmerije na 300 metara vazdušnom linijom od njegove kuće, Veljović ističe da u ovom kraju kuršumlijske opštine za 20 godina neće biti niko, čime se otvara prostor Albancima s Kosova.- Administrativna linija se nalazi na 300 metara iznad moje kuće. Nedavno sam izašao na to mesto i na livadama prema kosovskim selima Dubnica i Leuša video najmanje dvadesetak albanske dece kako čuvaju stotinak krava. Na našoj strani su samo zaparložene njive, napuštene kuće i poneki starac - tužnim glasom govori naš sagovornik.Pojačane patroleVeljović takođe navodi da je dan pre Sinđelićeve pogibije gledao kako Albanci seku njegovu šumu.- Dok sam čuvao krave na livadi, odjednom se čuo zvuk motorne testere sa prevoja gde se nalazi moja šuma. Tu je i šuma mojih komšija, ali i državna šuma. Gledao sam kako padaju najbolja hrastova stabla. Ja u toj šumi nisam odsekao ni drvo od 1999. jer ne smem da priđem, a oni seku kao da je njihovo - jada se Veljović.

Mučki ubijen... Žandarm Sinđelić
Mučki ubijen... Žandarm Sinđelić

Kako je nastradao stevan Sinđelić ISTRČAO IZ ZAKLONA!Kraljevački žandarm Stevan Sinđelić (31), kako Kurir saznaje, nastradao je u trenutku kad je iz zaklona istrčao kako bi zauzeo što bolji položaj. Njegove kolege kažu da je Stevan nastradao „jer ga je srce ponelo“.- Albanci su došli oko tri ujutru. Počeli su da pucaju na nas. Magla je bila gusta, kiša je padala, nismo ih videli. Bili smo zasuti rafalima, ali nismo odgovorili na vatru - priča žandarm koji je bio na licu mesta.On kaže da su Albanci oko pet sati prišli sasvim blizu.- Opet su zapucali! Krenula je razmena vatre i kad su oni već počeli da se povlače, Stevan je istrčao iz zaklona da zauzme bolji položaj. Tad, ne znam ni sam kako, metak ispaljen iz „kalašnjikova“ pogodio ga je u čelo - ispričao je naš sagovornik.(J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track