UHAPŠENO 40 ALBANACA: Sud u Prištini ih optužio za podršku teroristima u Siriji!

Velike mere obezbeđenja

UHAPŠENO 40 ALBANACA: Sud u Prištini ih optužio za podršku teroristima u Siriji!

Crna Hronika -
Osumnjičeni da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije, prenose prištinski mediji

PRIŠTINA - U improvizovanom sudu u Prištini, u Kinu ABC koji su štitile policijske snage, danas je saslušano 40 Albanaca, osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije. Osumnjičeni su negirali sve navode tužilaštva, a sudija im je odredio još 48 sati pritvora, javila je Radio televizija Kosova.

Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi je za RTK rekao da do četvrtka neće moći da donese odluka o produženju pritvoru ili drugim merama koje su predviđene zakonom. Osumnjičeni su, pod velikim merama bezbednosti i u pratnji specijalnih jedinica policije, vraćeni u pritvor, u kome se nalaze od juče ujutru.

Portal koha.net je ranije, iz izvora unutar improvizovanog suda, naveo da se nekoliko privedenih izjasnilo da su išli u Siriji nakon poziva kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji."Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriji nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji", kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji je prati saslušanja osumnjičenih.

Prema ranijim navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji. Mediji podsećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji".

"Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u buducnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših relanih mogućnosti, podržavamo...", rekao je Hodžaj 2012. tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije.

Kosovska policija je juče ujutru uhapsila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije. Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo delovanje ugrožava nacionalnu bezbednost i zaštitu ustavnog poretka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track