USPEŠNA AKCIJA CARINE: Na Preševu i Gradini otkriven zlatan nakit vredan 3,5 miliona dinara!
Foto: Carina

Sprečen šverc

USPEŠNA AKCIJA CARINE: Na Preševu i Gradini otkriven zlatan nakit vredan 3,5 miliona dinara!

Crna Hronika -
Na Gradini carinici su kod turskih državljana otkrili 14 zlatnih narukvica teških oko kilogram vrednih dva miliona dinara, dok na Preševu kod makedonskog državljanina pronađeno je zlato koje je bilo namenjeno topljenju

BEOGRAD - Carinici su za vikend, na graničnim prelazima Gradina i Preševo, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo kilogram zlatnog nakita, saopštila je danas Uprava carina.

Na izlaznu stranu graničnog prelaza Gradina, 3.avgusta pristigao je automobil marke "bmw" holandskih registarskih oznaka kojim je upravljao holandski državljanin, turske nacionalnosti.

Pored 34-godišnjeg vozača, u automobilu su se nalazila još dva saputnika koja su sa njim putovala na relaciji Holandija - Turska.Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, svi su odrično odgovorili.

Carinici su ipak, zbog nekoliko indikatora rizika, odlučili da detaljno pregledaju automobil.

Zahvaljujući tome, ubrzo je ispod vozačevog sedišta pronađena torbica u kojoj se nalazio skriveni zlatni nakit.

Tom prilikom je otkriveno ukupno 14 narukvica teških gotovo pola kilograma i jedna zlatna ogrlica od 50 grama. Vrednost otkrivenog nakita, za koji je putnik tvrdio da se radi o svadbenom poklonu, procenjena je na gotovo dva miliona dinara.

Prethodnog dana, na ulazu graničnog prelaza Preševo, carinici su uspeli da spreče sličan pokušaj nelegalnog iznošenja zlatnog nakita iz zemlje.

Naime, 2. avgusta je na taj granični prelaz pristigao automobil ""mercedes-benz S 500"" švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin, albanske nacionalnosti.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorio je da nema ništa sem ličnih stvari, da bi carinik potom tokom kontrole prtljaga, u putnom koferu pronašao nakit težak nepunih pola kilograma.

Nakit je prethodno uvio u haljinu i stavio ga među ostale stvari.

Kada je carinik razvio haljinu u koju je nakit bio umotan, konstatovao je da su tu sakrivene: dve zlatne ogrlice, medaljon, zlatni lanac, dve zlatne narukvice, zlatne minđuše i četiri zlatna prstena.

Vrednost otkrivenog nakita je procenjena na oko 1,5 milion dinara.Putnik je izjavio da se radi o njegovom zlatu koje je poneo iz Švajcarske, pa je u Makedoniji dao da se to zlato pretopi i od njega napravi novi nakit.

Kod sebe, međutim, nije imao nijedan dokument kojim bi potkrepio te tvrdnje.Kako se radi o stranom državljaninu, prekršajni sud je slučaj vodio po hitnom postupku, te je tako ovaj makedonski državljanin već dobio sudsku presudu kojom mu se oduzima nakit, kao i vozilo, a biće mu naplaćena i novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja