Veljović: Skoro svi napadači maloletni, to bi trebalo da nas zabrine
Foto: Marina Lopičić

Direktor policije o napadima

Veljović: Skoro svi napadači maloletni, to bi trebalo da nas zabrine

Crna Hronika -
Ja ne znam za sada koji su motivi ovih napada, ali je činjenica da ovo što se desilo nije donelo dobro ni Vojvodini, ni Novom Sadu, ni Srbiji, ni svima nama. Ovo je zajednički problem, za koji smatram da ga moramo zajednički rešavati, navodi Veljović

NOVI SAD - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas u Novom Sadu da je 99 odsto izvršilaca krivičnih dela poslednjih dana u Vojvodini maloletno i da je to informacija koja treba sve da zabrine.

"To nije više samo pitanje policije, najlakše je uhapsiti nekoga i privesti ga nadležnom organu. Zato moramo postaviti pitanje šta je uzrok svega", kazao je Veljović na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost i dodao da treba da se svi zapitaju "kako i na koji način se usmeravaju deca".

On je upozorio da eskalacija napada na objekte pripadnika manjinskih zajednica u Vojvodini nije samo problem policije, već celokupnog društva.

"Ja ne znam za sada koji su motivi ovih napada, ali je činjenica da ovo što se desilo nije donelo dobro ni Vojvodini, ni Novom Sadu, ni Srbiji, ni svima nama. Ovo je zajednički problem, za koji smatram da ga moramo zajednički rešavati", kazao je Veljović. On je dodao da je više od pola slučajeva napada u Vojvodini rešeno, među kojima i paljenje vrata džamije u Subotici.

"Mi kao policija ne možemo deliti nikoga po nacionalnoj osnovi i svaki građanin mora imati zaštitu. Stojim iza toga i snosim potpunu odgovornost", dodao je Veljović. Predsednik Pokrajinskog saveta za bezbednost i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da se u napadaima ne radi o kriminalističkoj pojavi, već o duboko ukorenjenom društvenom problemu, koji je rezultat "potpunog raspada društva".

"Ovo nije političko, već sociološko pitanje. Ovo što nam se dešava je rezultat dešavanja protekle dve decenije. Mislim da je došlo do devalvacije tradicionalnih vrednosti, koje su osnova svakog normalnog društva", kazao je Pastor.On je upozorio da su građani te tradicionalne vrednosti izgubili i da ih doživljavaju "kao relikvije prošlosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track