CRNE RUPE NA ZEMLJI: Gutaju ljude i kuće!

Smrtonosno

CRNE RUPE NA ZEMLJI: Gutaju ljude i kuće!

Planeta -
Iznenadno otvaranje ambisa u zemlji, koji su široki i stotinama metara, plaši ljude jer je poslednjih godina sve češće u čitavom svetu

TAMPA - Strašna smrt.Iznenadno otvaranje velikih rupa u zemlji, koje gutaju čitave kuće i porodice, sve više plaši ljude u čitavom svetu. Smrtonosne rupe mogu biti široke od jednog do nekoliko stotina metara, duboke kilometrima, a jedno od najopasnijih mesta na planeti je američka država Florida, gde je pre četiri dana Džef Buš (37) nestao u provaliji koja se otvorila ispod njegove spavaće sobe.Policija i ekipe za spasavanje obustavili su potragu za Bušom, koji je propao u zemlju zajedno s krevetom dok je spavao u svojoj kući u Tampi. Džeremi Buš, Džefov godinu dana mladi brat, kaže da mu srce govori da njegov brat nije preživeo pad u vrtaču koja ga je progutala.- Te noći kad je Džef pao u ambis, čuo sam kako me doziva, ali nisam mogao nikako da mu pomognem. Od njega sada nema ni traga ni glasa i smatram da je mrtav - rekao je kroz suze Džeremi.Ovakvi strašni slučajevi otvaranja rupa u zemlji su poslednjih godina sve češći, a zabeleženi su primeri u raznim delovima sveta. Verovatno najstrašnija do sada je bila rupa koja se, prema tvrdnji vlasti u Gvatemali, otvorila zbog velikih kiša izazvanih uraganom Agata 2010. Tada je u toj rupi u Gvatemala Sitiju nestala čitava trospratnica, a stradalo je 15 ljudi.U avgustu 2012. na Tajvanu sigurnosne kamere zabeležile su kako se u deliću sekunde zemlja otvorila ispod čoveka. Spasilačke ekipe su ga izvukle, ali je on kasnije preminuo od zadobijenih povreda. Istog meseca u američkoj državi Ajdaho Sonja Lopez poginula je kada je kolima uletela u u rupu koja se otvorila na auto-putu. U julu 2011. devojčica od 15 godina stradala je kada se, nakon velikih kiša, pojavila velika rupa na auto-putu u Juti.

Džef buš sa krevetom propao u rupu
Džef buš sa krevetom propao u rupu

Voda buši zemljišteRupa u zemlji predstavlja prirodnu depresiju koja nastaje kada velike količine vode počnu da buše zemljište. To obično nastaje na tlu u kojem ima mnogo krečnjaka ili nekog drugog materijala koji može lako da erodira. Taj proces je spor, ali se može desiti i vrtoglavo brzo.

Nestaje kinesko seloKinesko selo Ljenđuen doslovno nestaje pred očima svojih meštana jer ga zemlja guta već pet meseci. U januaru ove godine iz čista mira se otvorilo 20 rupa, a seljani su sada u panici jer se ne zna čija bi kuća mogla biti sledeća.

Tri najveće rupe na svetu- Katarska depresija 120 km široka, 140 metara duboka- Berezniki (Rusija) 55 metara široka, 200 metara duboka- Sarisarinjama (Venecuela) 350 metara široka, 350 metara duboka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track