Crnogorci spržili delfina dinamitom
Foto: Vijesti

Izbacilo ga more

Crnogorci spržili delfina dinamitom

Planeta -
Najverovatnij je ubijen na otvorenom moru u blizini plaže Jaz, gde takozvani ribari najčešće love eksplozivom

PODGORICA - Ođe riba više ne stanuje.Truplo delfina u stanju raspadanja more je izbacilo na plažu Jaz blizu Budve, a ribari sumnjaju da je nesrećni sisar ubijen dinamitom. To je već treći leš delfina nađen na Crnogorskom primorju od početka ove godine.

Sisar koji je nađen pre dva dana na Jazu ima opekotine po stomaku, što je navelo ribare na zaključak da je ubijen eksplozivom. Najverovatnije je dobroćudni sisar ubijen na otvorenom moru, u blizini plaže, gde se eksploziv najčešće upotrebljava. Delfin je sigurno nekoliko dana bio u moru, što se i vidi po fazi raspadanja trupla.

Dinamit se sve više upotrebljava za lov ribe na Crnogorskom primorju, a pre dva meseca takođe je pronađen ubijeni delfin, ali na plaži Mogren kod Budve. Krajem marta nađen je razneti delfin kod Ulcinja.

Da stvar bude dramatičnija, pre nekoliko dana poginuo je Jovan Midorović, koji je kod Kotora lovio ribu pomoću dinamita. To nije prvi zabeleženi slučaj pogibije ili ranjavanja usled ribarenja na nedozvoljeni način. Tužilaštvo Crne Gore smatra da u toj jadranskoj državi ima više od 200 „dinamitaša“, počev od Ulcinja pa sve do Herceg Novog. Poslednjih godina nekoliko Ulcinjana je ostalo bez ruke ili oka, ili s drugim povredama. Svi znaju, a niko ne može da dokaže da je uzrok dinamit.

Inače, Crna Gora ima zakone koji regulišu ovu krivičnu oblast, a koji ne zaostaju za evropskim. Ipak, potrebno je uhvatiti na delu onoga koji lovi eksplozivom. Prema slovu zakona, „dinamitaš„ mora biti uhvaćen u momentu kada baca dinamit, tačnije sa upaljenim fitiljem u ruci, a nakon toga voda mora da se podigne usled eksplozije. Taj trenutak je zaista teško uloviti, jer krivolovci imaju ljude koje ih na vreme upozoravaju na opasnost od policije.

Truplo sisara nađeno na plaži Jaz
Truplo sisara nađeno na plaži Jaz

Jeftine bombe iz AlbanijeRibarenje dinamitom je najviše rasprostranjeno u Ulcinju, a eksplozivne naprave se lako nabavljaju, najčešće iz susedne Albanije. Bombe nisu skupe, a zarada od ubijene ribe je prilična. Zato je sve više mladih primoraca bez posla koji se bave nedozvoljenim biznisom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track