ČUDO NEVIĐENO: Hag oslobodio Srbina!

ČUDO NEVIĐENO: Hag oslobodio Srbina!

Društvo -
Haški sud oslobodio bivšeg načelnika Generalštaba VJ od optužbi za zločine nad muslimanima u BIH 1993-1995. godine i napade na civile u Zagrebu

HAG - Malo štapa, malo šargarepe.Haški tribunal oslobodio je juče bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora. Odluku je saopštio predsednik suda Teodor Meron.Izricanje presude Perišićeva supruga i sin, koji su sedeli u prvom redu na galeriji glavne sudnice, dočekali su zagrljajima i poljupcima. General Perišić i njegov glavni branilac Novak Lukić zagrlili su se u sudnici.Perišić je u septembru 2011. prvostepeno osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad muslimanima u BiH 1993-1995. i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995. godine.Poništavajući presudu, žalbeno veće Tribunala prilikom oslobađanja istaklo je da pomoć koju je VJ, s Perišićem na čelu, pružila VRS nije bila data s „konkretnim uputstvom“ da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za „opšti ratni napor“ Vojske Republike Srpske.Perišićev advokat Novak Lukić rekao je da ova presuda dokazuje da postoji pravda, ma koliko u nju sumnjali tokom suđenja.- Nadam se da će ova presuda pokazati da su priče o umešanosti VJ u ratne sukobe bile samo predrasude, koje su forsirali ljudi koji nisu želeli da čuju činjenice i dokaze - rekao je Lukić.Podsetimo, Perišić se dobrovoljno predao Tribunalu 7. marta 2005, na dan kad je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.Za suđenje Perišiću nije bilo gotovo nikakvog interesovanja vlasti u Srbiji iako je, po težini optužbi, to bio jedan od najvažnijih procesa koji su vođeni u Tribunalu.Inače, prvostepena presuda doneta je većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike glasao za oslobađanje.

♦ Rasim Ljajić: Kredibilna odluka

- Ovo je dobra odluka za Perišića i njegovu porodicu, imajući u vidu težinu optužbi i prvostepenu presudu koja mu je bila izrečena. Podsećam da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu s Tužilaštvom. Imajući u vidu sve te činjenice, to govori da je ovo pravedna odluka.

Bruno Vekarić: Važna presuda za Srbiju- Sud je korektno ocenio činjenično stanje i doneo adekvatnu sudsku odluku. Ova presuda je veoma važna za Srbiju zbog uticaja na eventualne druge postupke koji se vode pred Međunarodnim sudom pravde.

Veselin Šljivančanin: Rekao sam mu „Bravo, generale!“- To je veoma lepa vest. Čim sam čuo presudu, odmah sam mu poslao čestitku: „Bravo, generale“. Svi Albanci iz Haga su odavno pušteni ili oslobođeni, a proterani Srbi s Kosova ne smeju da se vrate. Izgleda da je Tribunal shvatio da je pravio greške prema Srbima.

Milan Milutinović: Baš se radujem- Lepo je što su ga oslobodili. Radujem se tome, ali molim vas, ne bih dalje komentarisao. Ja nisam bio u Jugoslaviji kad se to dešavalo.

Biljana Plavšić: Retkost da oslobode Srbina- Mnogo ste me obradovali tom vešću, ne mogu sebi da dođem! Zaista mi je drago da to čujem! Pa to je retkost, da oslobode nekog Srbina. To je uglavnom privilegija drugih. Drago mi je da je sud doneo tako pravednu procenu.

Toma Fila: Je li to kompenzacija za Gotovinu?- Oduvek sam govorio da Perišić nije kriv. Oslobađajuća presuda je veliki uspeh njegovog pravnog tima. Ali brine me da možda nije Perišić „kompenzacija“ za Antu Gotovinu, kako bi posle mogli da rade s Kosovom ono što im je volja. Jer, Perišić se ne može porediti s Gotovinom, koji jeste kriv. Brine me da nisu Perišić i Milan Milutinović na neki način privilegovani, budući da je Perišić održavao kontakte sa Amerikancima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track