ČULI SE PUCNJI: Upad u Ambasadu SAD u Jemenu

Kivni zbog filma

ČULI SE PUCNJI: Upad u Ambasadu SAD u Jemenu

Planeta -
Francuski mediji javljaju da ima mrtvih i ranjenih. Kada su ušli u dvorište ambasade, demonstranti skinuli američku zastavu i spalili je
1 / 6

SANA - Na stotine jemenskih demonstranata upalo je danas u kompleks Ambasade SAD u Sani, protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vređa islam, javljaju zapadne novinske agencije.

Agencija Rojters prenosi izjave očevidaca da obezbeđenje pokušava da ih zadrži ispaljivanjem metaka u vazduh, dok Frans pres u međuvremenu javlja da su snage bezbednosti uspele da potisnu gnevne demonstrante izvan ograde ambasade.

Prethodno je britanska novinska agencija prenela da su demonstranti polupali prozore na punktovima obezbeđenja izvan zgrade ambasade pre nego što su provalili kroz glavnu kapiju i dobro utvrđenu zgradu na istoku glavnog grada Jemena.

Nema izveštaja o mogućim žrtvama ni na jednoj strani, navodi Rojters, dodajući da za sada nema dovoljno detalja o tom događaju.

Asošijeted pres naveo je da su demonstranti ušli u kompleks ambasade, ali da nisu ušli u zgradu.

Američka agencija je, takođe, izvestila da su demonstranti kada su ušli u dvorište ambasade zbacili američku zastavu i spalili je.

Po AFP-u demonstranti su zapalili i nekoliko diplomatskih vozila, a obezbeđenje ambasade upotrebilo je vodene topove.

AFP dodaje da je policija ranije ispalila pucnje upozorenja u vazduh kako bi oterala nekoliko hiljada demonstranata koji su prilazili glavnoj kapiji.

"O Alahov glasniče... O Muhamede", klicali su demonstranti, prenosi francuska agencija, koja podseća da film "Nevinost muslimana" (Innocence of Muslims), u kojima glumci imaju jak američki akcenat, prikazuje muslimane kao nemoralne i neopravdano nasilne.

AP ističe da je u Jemenu smešten najaktivniji ogranak terorističke mreže Al kaida a da su SAD glavni strani pokrovitelj antiterorističke kampanje jemenske vlade.Vlada je u utorak saopštila da je "drugi čovek" Al kaide u Jemenu ubijen.

Ima mrtvih i ranjenih

U današnjim sukobima jemenske policije i demonstranata koji su pokušali da upadnu u američku ambasadu u Sani, ima mrtvih i ranjenih, javljaju mediji.

Francuska televizija Frans 24 objavila je na Tviteru da su u tim sukobima dve osobe poginule, a njih 10 ranjeno, dok agencija Frans pres izveštava o jednom mrtvom i pet ranjenih.

Predsednik Jemena Abd Rabo Mansur Hadi izrazio je duboko žaljenje zbog tog napada i uputio "izvinjenje predsedniku SAD Baraku Obami kao i američkom narodu". Hadi je, kako je saopšteno, naložio formiranje istražne komisije zbog tog napada. Demonstranti su još jutros napali američku ambasadu, ali je policija uspela da ih rastera. Demonstranti su ušli u krug oko ambasade i zapalili parkirana vozila. Policija je pucala u vazduh i upotrebila vodene topove kako bi rasterala okupljene koji su uzvikivali "prorok Muhamed".

http://www.youtube.com/watch?v=ntgzoE7rU9A
http://www.youtube.com/watch?v=ntgzoE7rU9A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track