Cvetković: Rebalans će izazvati veliku inflaciju

Cvetković: Rebalans će izazvati veliku inflaciju

Društvo -
Najave o nekoj 'sreći' u 2013. zapravo će predstavljati pad životnog standarda", rekao je poslanik DS

BEOGRAD - Predloženi rebalans budžeta u narednom periodu izazvaće veliku inflaciju, s obzirom da predviđa da se rashodi značajno uvećaju čak i na mesečnom nivou izjavio je danas poslanik Demokratske stranke Mirko Cvetković.

"To će posledično dovesti do porasta javnog duga. Najave o nekoj 'sreći' u 2013. zapravo će predstavljati pad životnog standarda", rekao je Cvetković novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, sa trenutnim načinom upravljanja javnim finansijama očekivano je da inflacija bude izuzetno visoka."Ako se ništa ne preduzme nije najgore. Najgore je da se preduzme nešto što će pogoršati situaciju, a to je upravo ono što možemo da vidimo u rebalansu budžeta", tvrdi Cvetković koji je u prethodnoj vladi obavljao funkciju premijera i ministra finansija .

Kako je dodao, činjenica je da rebalans predviđa da će svakog narednog meseca rashodi u proseku biti za 20 odsto veći nego što su bili u periodu od januara do jula.

Zbog toga, ocenio je, rebalans budžeta ne predstavlja "zaokret", već ide u "pogrešnom pravcu". Upitan da prokomentariše predlog da se ukinu neki parafiskalni nameti Cvetković je rekao da je ta ideja "sama po sebi dobra" i da će privreda od toga "imati koristi".

"Ne protivimo se, ali je pitanje da li iza toga stoji suština i to ćemo tek videti", naveo je Cvetković, uz ocenu da će povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto smanjiti kupovnu moć građana i mesečna primanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track