DA SE NE ZABORAVI: Godišnjica pogibije male Milice
Foto: Zorana Jevtić

„Milosrdni anđeo“ ubio našeg anđela

DA SE NE ZABORAVI: Godišnjica pogibije male Milice

Društvo -
Geler od rasprskavajuće bombe uleteo je u kupatilo i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši. Za nas vreme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine, kaže za Kurir Dušica Rakić, majka Milice

BEOGRAD - Tuga ne prestaje!

Za nas vreme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine. Milica bi danas imala punih sedamnaest godina. Ipak, mi ne možemo da se radujemo, za nas je sve to tužno i bolno.

Ovo je za Kurir rekla Dušica Rakić, čija je trogodišnja ćerka Milica Rakić poginula 17. aprila 1999. godine tokom bombardovanja kad je geler od rasprskavajuće bombe uleteo u kupatilo i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši.

- Molim vas, mi poslednje dve-tri godine ne dajemo više nikakve izjave niti intervjue. Milice nema i ništa je ne može vratiti - ljubazno i kratko nam je rekla Dušica.

Podsetimo, stambena zgrada u kojoj stanuju Rakići nalazi se u Ulici Dimitrija Lazarevića 8, na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici.

I danas se na fasadi oko prozora kupatila mogu primetiti oštećenja od bombe. Rakići ih, kako kažu komšije, namerno nisu popravili kako bi ih te rupe podsećale na strašan zločin.

Mala Milica Rakić je posle pogibije postala simbol srpskog stradanja 1999. godine. Njene slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svet, a čak je i svetska javnost bila zgrožena činjenicom da je ubijeno nevino trogodišnje dete.M. D.

Ceo svet je bio potresen zbog ubistva Milice
Ceo svet je bio potresen zbog ubistva Milice

I danas se oko prozora kupatila mogu primetiti tragovi gelera
I danas se oko prozora kupatila mogu primetiti tragovi gelera

http://www.youtube.com/watch?v=2M4FXxt7314

Milica svetica

Freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, tačnije u manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana zajedno s ostalim mučenicima i mučenicama.

Delo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Na fresci piše: „Sv. n. muc. od NATO. Milica dete“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track