Dačić: Albanci će sami ukloniti spomenik teroristima

Nema popuštanja

Dačić: Albanci će sami ukloniti spomenik teroristima

Politika -
Apsolutno je nemoguće u Americi podići spomenik onima koji su ubijali policajce ili terorističkim organizacijama, to je nemoguće i u Srbiji. Ne vidim u čemu je problem", rekao je Dačić

BEOGRAD - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će Albanci iz centra Preševa do 17. januara skloniti spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, ili će to uraditi organi države Srbije.

"Složio sam se da ne primenjujemo silu i odredimo datum do kojeg bi oni to sami mogli da premeste na drugu lokaciju. Očekujem da će oni to skloniti; ako neće da sklone, onda će to uraditi organi države Srbije. Apsolutno je nemoguće u Americi podići spomenik onima koji su ubijali policajce ili terorističkim organizacijama, to je nemoguće i u Srbiji. Ne vidim u čemu je problem", rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Albance da sklone spomenik, jer mu tu nije mesto zato što je to spomenik onima koji su činili terorističke akte i kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Premijer je pozvao Albance sa juga Srbije da sa njim razgovaraju o njihovim problemima.

Premijer Srbije Ivica Dačić ističe da predložena rezolucija o Kosovu i Metohiji nije prepreka odbrani naših nacionalnih i državni interesa, sa jedne, i dobijanju datuma pregovora sa EU, sa druge strane.

"Ovo je veliki iskorak Srbije. Možda to neko ne vidi sa strane, ali mislim da je ova rezolucija usklađena sa našim nacionalnim i državnim interesima i evropskim putem Srbije", rekao je Dačić.

On je naglasio da najpre treba "razbiti famu" da će njenim donošenjem svi problemi na Kosovu i Metohiji nestati kao čarobnim štapićem.

"Ovo je, u stvari, nešto što je skup osnovnih principa za razgovore sa Prištinom i to je nešto ispod čega Srbija ne može da ide", kazao je Dačić i dodao da se taj dokument od ostalih razlikuje po tome što Srbija prvi put predlaže rešenja za problem paralelizama institucija na Kosovu i Metohiji.

"U tome je velika razlika. Oni koji ovo možda gledaju drugim očima zaboravljaju da je Srbija po prvi put predložila način kako da institucije budu prihvatiljive i za Srbiju, Srbe na Kosovu i za Prištinu", naveo je premijer Srbije.

Dačić je kazao da je Beograd ranije grešio tako što je samo govorio da je Kosovo sastavni deo Srbije, što nije sporno, ali je između toga i realnog života postojao ogroman prostor koji je popunjavan prihvatanjem određenih rešenja koja su dovela do toga da aktuelna vlada "sada ulazi u igru u drugom poluvremenu".

Dačić je istakao da je na Kosovu i Metohiji prisutan "paralelizam i paraliza institucija" i da Srbija, budući da je to sledeća tema dijaloga u Briselu, mora da kaže šta predlaže.

Srbija, kako je objasnio, smatra da srpske opštine treba da imaju jednu vrstu zajednice, a da unutrašnje uređenje i nadležnosti treba da budu predmet političkih razgovora.

Osnovne poruke novog dokumenta, prema njegovim rečima, jesu da se nastavlja politički dijalog i da Srbija treba da nastavi put ka EU.

Upitan za nastavak tehničkog dijaloga, Dačić je odgovorio da će na sastanku 17. januara prvo reći da srpska strana zna šta je dogovoreno na prošlom sastanku - da Srbi ne plaćaju nikakve dažbine, ni PDV, carine, ni akcize, a da 10. januara počnu razgovori kako da se pravaziđe taj problem.

"Ti razgovori bi trebalo da počnu sutra i da se eventualno završe do 17. januara. Za to vreme se ne može menjati režim, nije dogovoreno da se od 10. promeni režim, nego da od 10. počnu razgovori o načinu kako da se taj problem reši", objasnio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track