Dačić: Amandman DS neće biti prihvaćen
Foto: Marina Lopicic

Vanredna sednica skupštine

Dačić: Amandman DS neće biti prihvaćen

Politika -
Taj amandman je nelogičan i nelogično je da ga predlaže DS koja je i vodila tehničke pregovore u prethodnoj vladi i zalagala se za evropske integracije, rekao premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Vlada Srbije neće prihvatiti amandman Demokratske stranke kojim se predlaže prekid dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da ne postoje dve, već samo jedna platofrma.

Dačić je rekao da "niko ne treba ništa da isteruje na čistac", te da je vlada spremna da poslanicima stavi na uvid platformu iako to prethodno nije bilo planirano, s obzirom da taj dokument nosi oznaku poverljivosti.

"Ne postoje dve, već samo jedna platofrma koju je predsednik Tomislav Nikolić predložio. O njoj se razgovaralo i sa opozicionom i sa drugim političkim faktorima i došli smo do ovog teksta. Platforma iz proceduralnih razloga ima status poveljivosti, ali u tom dokumentu nema ništa van onoga u obrazloženju, osim tehničkih pitanja i prelaznih odredaba", pojasnio je premijer.

Dačić je rekao da će u narednih sat vremena u Domu Narodne skupšine biti održana sednica vlade na kojoj će biti prihvaćeno nekoliko predloženih amandmana, ali ne i amandman demokrata kojim se predlaže prekid tehničkih pregovora.

Srbija, naglasio je premijer, ne može nazad jer nema gde i ne može da prekine dijalog je nema alternativu.

"Taj amandman je nelogičan i nelogično je da ga predlaže DS koja je i vodila tehničke pregovore u prethodnoj vladi i zalagala se za evropske integracije. To postavlja pitanje političke orijentacije DS", rekao je Dačić precizirajući da DS, čak i da vlada prihvati taj amandam, svakako neće glasati za rezoluciju.

"DS uopšte ne želi da vlada usvoji taj amandamm, oni žele da ga odbijemo da bi pokazali kako smo odustali od prvobitne platforme. Ja sam rekao, ako su spremni da glasaju za Rezoluciju, možemo da razgovaramo o tom amandamnu, ali oni nisu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje zašto je uopšte otvorena debata o amandamnu ako je on u startu bio neprihvatljiv.

Dačić je dodao da mu nije jasno zašto je DS uopšte podnela taj amandam i dodao da je njime izazvana čitava uzbuna i kod međuanrodne javnosti, jer su neki mediji objavili da će ga vlada prihvatiti.

"To je izazvalo čuđenje i zaprepašćenje ambasadora", kazao je Dačić.

Premijer je rekao da je na Kolegijumu raspravljano o 15 amandamana, a sastanak šefova poslaničkih klubova sa premijerom i predsednikom, koji je vodi predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, trajao je gotovo sat i po.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track