Dačić o vezama Srbije i RS: I grlili i ljubili, a ponajmanje radili

Dačić o vezama Srbije i RS: I grlili i ljubili, a ponajmanje radili

Politika -
Mi smo skloni da držimo sastanke i da iskažemo naše čvrste i nepokolebljive veze i da se zakunemo u našu ljubav i prijateljstvo, a da posle toga niko čak i ne zapiše ono oko čega smo se dogovorili, pojasnio je Dačić

BANJALUKA - Premijer Srbije Ivica Dačić ponovio je danas u Banjaluci da specijalni i paralelni odnosi između Srbije i Republike Srpske (RS) treba da imaju konkretne rezultate i da građani treba da osete napredak i boljitak od tih specijalnih veza.

"To znači da imamo niz konkretnih projekata. Mislim da imamo mnogo mogućnosti za zajedničke projekte i zajedničke investicije, od kojih su neki od šireg regionalnog karaktera, bilo da je reč o infrastrukturi, o izgradnji puteva i pruga, energetici i ostalim granama gde RS i Srbija imaju komparativne prednosti u odnosu na druge", rekao je Dačić. On je novinarima posle sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem kazao i da je njihov današnji susret pripremni sastanak za zajedničku sednicu vlada Srbije i RS, koja bi trebalo da se održi početkom oktobra u Banjaluci.

Pre zajedničke sednice dve vlade očekuje se sastanak Saveta za saradnju RS i Srbije, rekao je Dačić. On je ocenio da su se zvaničnici Srbije i RS u prošlosti prilikom sastanaka koji su se odnosili na sprovođenje specijalnih i paralelnih veza "grlili, ljubili i voleli, a ponajmanje radili". "Mislim da ta praksa nije dobra. Mi smo skloni da držimo sastanke i da iskažemo naše čvrste i nepokolebljive veze i da se zakunemo u našu ljubav i prijateljstvo, a da posle toga niko čak i ne zapiše ono oko čega smo se dogovorili", pojasnio je Dačić. Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine učestvovao je na sastancima zvaničnika Srbije i RS na kojima se uvek raspravljalo o istim pitanjima, što znači da "ona nisu bila rešavana". "Nemam nameru da gubim vreme ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka. Osim toga što je nesporno da mi zaista gajimo specijalne odnose i specijalne veze i da je naše prijateljstvo veliko, treba nešto i da uradimo", naglasio je premijer Srbije. Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da je današnji sastanak nastavak negovanja dobre saradnje RS i Srbije, posebno u ekonomskoj sferi, dodajući da je razgovarano o konkretnim projektima koji bi trebalo da se realiziju u narednom periodu.

On je dodao da je Dačića obavestio o tome da su RS i BiH u celini ispunili uslove za potpisivanje novog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi trebalo da bude zaključen krajem septembra. Sastanku Dačića i Džombića prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova RS, Stanislav Čađo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja