Dačić i Rakić u Vladi, Tadić u opoziciji!

Kurir otkriva: Sastav novog kabineta u Nemanjinoj

Dačić i Rakić u Vladi, Tadić u opoziciji!

Politika -
U Vučićevom timu mogli bi ponovo da sarađuju šef socijalista i funkcioner Tadićeve stranke, ali bez potpisivanja koalicionog sporazuma SNS sa SPS i NDS

BEOGRAD - Ekspertski.Ivica Dačić, predsednik SPS, i Miodrag Rakić, funkcioner NDS, mogli bi opet da sarađuju u vladi budućeg premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića, otkriva Kurir.SVM jedino siguranIako ne prestaju da sevaju varnice između Dačića i lidera NDS Borisa Tadića, koji se protivi saradnji sa socijalistima, moguć je kompromis u daljem toku pregovora o sastavu novog tima u Nemanjinoj 11.- SNS, zahvaljujući ubedljivoj pobedi na proteklim izborima, može sam da formira vladu, ali je namera da se sarađuje sa svima koji svojim delovanjem, stručnošću, iskustvom, posvećenošću mogu da doprinesu dobrobiti Srbije. Obavljen je prvi krug razgovora sa SVM, koalicijom okupljenom oko SPS i sa NDS, o programu i planu rada nove vlade. SVM je jedini siguran partner, a sa SPS i NDS će za vikend biti održan drugi krug pregovora o sastavu budućeg kabineta - kaže izvor Kurira i dodaje:- Ono što škripi je to što socijalisti i, naročito, NDS isključuju jedni druge. Međutim, Vučić će pozvati u vladu pojedince iz obe stranke koji mu odgovaraju, za koje ceni da mogu ozbiljno da „povuku“ u sprovođenju teških, ali neophodnih reformi. To mogu biti Dačić i Rakić. Dakle, ne mora biti potpisivanja koalicionog sporazuma ni sa NDS ni sa SPS.Forma i suštinaZa tim, prema rečima našeg sagovornika, nema potrebe jer SNS ima većinu i bez SPS i NDS, a istovremeno Dačić i Tadić formalno ne bi ni bili u koaliciji. Na takav rasplet mogu da ukazuju i nastupi lidera posle pregovora o vladi.Lider SNS je posle razgovora s Dačićem rekao da je „ulazak SPS u vladu moguć na različite načine“. Posle razgovora s Tadićem, kazao je da bi po njegovom nastavku tokom vikenda trebalo da bude poznato da li će NDS biti deo opozicije ili vlade, ili će „nekim stručnim ljudima biti dozvoljeno da pomognu“. Istovremeno, Dačić je u više navrata iskazao spremnost da, bez uslova, deli odgovornost u novoj vladi.Kako je Kurir već pisao, Rakić je viđen na funkciji vezanoj za poslove bezbednosti, dok iz koalicije SPS-PUPS-JS na mesto ministra, i to spoljnih poslova, može da računa jedino Dačić, koji bi nastavio briselske pregovore. Sednica Predsedništva SNS trebalo bi da se održi tokom vikenda, a početkom naredne sedmice i sednica Glavnog odbora, posle čega će, kako je Vučić kazao, biti poznat sastav nove vlade. Sledi konstitutivna sednica parlamenta u sredu i formiranje vlade, koja neće imati više od 19 resora, biće završeno do 25. aprila.

Ivica Dačić sve je Stvar dogovora U VLADI NEĆE BITI MESTA NI ZA VUČIĆALider SPS Ivica Dačić očekuje da će se za vikend sresti s predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem i razgovarati o konkretizaciji i personalizaciji programa o kojem su u načelu razgovarali pre nekoliko dana. On je kazao da, ipak, sve zavisi od lidera naprednjaka. Upitan da li i dalje ostaje pri stavu da neće u vladu zajedno s liderom NDS Borisom Tadićem, Dačić je kroz šalu kazao: „Pogledajte kakva se polemika vodi o novoj vladi, izgleda da u njoj neće biti mesta za Aleksandra Vučića, kao da su na izborima pobedili neki sporedni faktori na političkoj sceni Srbije“.- Vlada ne zavisi od toga da li će biti formirana ili neće parlamentarna većina, jer ona već postoji, a sve drugo je stvar dogovora. Ponavljam, mi smo spremni da pomognemo ako smo potrebni, a ako nismo potrebni, meni će biti čast da budem na čelu najveće opozicione stranke u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track