Dačić i Tači na vezi, dogovor do kraja nedelje?
Foto: Fonet

Rešenje kosovske drame

Dačić i Tači na vezi, dogovor do kraja nedelje?

Politika -
Intenzivni razgovori između Beograda i Prištine su u toku, a delegacije bi za nekoliko dana trebalo ponovo da se sastanu

BEOGRAD - Kompromis.Delegacije Beograda i Prištine, čiji sastav još nije poznat, mogle bi uskoro, možda već krajem ove ili početkom naredne nedelje, da se sretnu. Prema informacijama do kojih je Kurir došao, u toku su intenzivni razgovori između Beograda i Prištine i, ukoliko oni urode plodom, premijer Ivica Dačić i Hašim Tači mogli bi se videti u Briselu i formalizovati taj dogovor.- U toku je takozvana šatl diplomatija. Vremena ima još veoma malo, ali obe strane shvataju da je dogovor neophodan. Do kraja nedelje su ključni dani - kaže izvor Kurira iz Vlade.Da vrlo brzo treba nešto da se desi, potvrđuje i izvestilac EP Jelko Kacin.- Mislim da je osnovno pitanje kada će, a ne da li će dogovor biti postignut. Vreme brzo teče - naglasio je Kacin i dodao:- Ono što se uradi tokom ove nedelje biće od ključne važnosti za održavanje pozitivnog trenda postignutog u poslednjih nekoliko meseci.Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku rekao je juče da očekuje da se predstavnici Beograda i Prištine ponovo sastanu do kraja ove nedelje. On je istakao da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, svesna da je sporazum blizu i da neće dozvoliti da sve propadne.- Zbog toga će ona uskoro sazvati sastanak, sigurno do kraja nedelje - rekao je Čolaku. Premijer Ivica Dačić kazao je juče da se čuo telefonom sa Ketrin Ešton i da srpski narod na Kosovu želi da zna „ko ga čuva, ko mu sudi i koja čizma ga gazi“.On je rekao i da je Srbija spremna za nastavak pregovora s Prištinom, ali zasad nema novosti o eventualnom nastavku razgovora.- Nismo imali kontakte u smislu daljih koraka Evropske komisije ili EU - rekao je on.

Vučić: Srbija za dogovorPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna da ispuni odluke iz zaključaka Evropskog saveta, kao i na nastavak dijaloga s Prištinom, ali da „nikad neće prihvatiti sopstveno ukidanje“.- Neophodno je da se okrenemo modernizaciji zemlje i izgradnji budućnosti, kao i stvaranju povoljne klime za strane investicije - naveo je Vučić.

Drecun: Čekamo PrištinuPredsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da je predlog Srbije poznat i da se sada čeka ponuda Prištine.- Zajednica srpskih opština treba da ima svoju skupštinu i uticaj u policiji i sudstvu, kao i da ne bude kosovskih snaga na teritoriji gde žive Srbi - rekao je Drecun i dodao da prištinska strana sada treba da izađe s predlogom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track