Dačić i Tači sa Ešton o rešenju za prelaze
Foto: Evropska Unija

Kosovska kriza

Dačić i Tači sa Ešton o rešenju za prelaze

Politika -
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine početi odvojenim susretima Dačića i Tačija sa Ketrin Ešton, da bi potom došlo i do trojnog susreta

BRISEL - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači danas će na sastanku u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton prvenstveno nastojati da dođu do rešenja za primenu dogovora o upravljanju prelazima na Kosovu, budući da Beograd traži da na njima izvršnu ulogu ima Euleks.

Sastanak će se nadovezati na razgovore vođene 19. oktobra i 7. novembra i biće prilika da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa dve strane, saopšteno je u Briselu. Šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević rekao je da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine početi odvojenim susretima Dačića i Tačija sa Ketrin Ešton, da bi potom došlo i do trojnog susreta. Pavićević je rekao da će tema sastanka biti i zahtev kosovskih Srba da mogu da koriste dokumenta Srbije i registarske tablice za vozila koje izdaje Srbija, kao uslovu da prihvate sporazum o integrisanom upravljanju prelazom/granicom (IBM).

"O tome će se razgovarati jer to pitanje zadire pod dogovor o slobodi kretanja. Mislim da će se u najskorije vreme razgovarati o tome da se reši probem dokumenata", kazao je Pavićević.

Cilj zajedničkog sastanka je da utvrdi do koje mere se sprovode postignuti dogovori, i to prvo IBM. To je presudno jer će 10. decembra o mogućem utvrđivanju datuma početka pregovora o prijemu Srbije u EU razgovarati šefovi diplomatija EU, uz učešće Ešton, a za to je uslov normalizacija odnosa s Prištinom i, u prvom planu, primena dogovora o prelazima.

Šef tima Vlade Srbije Dejan Pavičević izjavio je da su radne grupe Beograda i Prištine tokom dijaloga o primeni sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima (IBM) u ponedeljak postigle dogovor o carinskoj proceduri: roba neće biti carinjena na prelazima, već u carinarnicama dubini teritorije, na obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track