Dačić: Imamo predlog za paralelne institucije
Foto: Marina Lopicic

Uoči pregovora u Briselu

Dačić: Imamo predlog za paralelne institucije

Politika -
Jedan od ciljeva Beograda biće da Srbi sa Kosova ne moraju da imaju kosovska dokumenta kako bi imali slobodu kretanja, rekoa je premijer Srbije pred sutrašnji nastavak razgovora sa Prištinom

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će sutra u Briselu biti nastavljeni tehnički pregovori o administartivnim prelazima između centralne Srbije i Kosova.

Na današnjoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u zgradi vlade, Dačić je kazao da će jedan od ciljeva Beograda biti da Srbi sa Kosova ne moraju da imaju kosovska dokumenta kako bi imali slobodu kretanja.

On je dodao da će se na sutrašnjem nastavku pregovora razgovarati i o raspodeli dažbina na prelazima i ostalim tehničkim detaljima.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija predložila način rešavanja pitanja paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji, poručivši da su nam potrebne institucije Srba koji žive na KiM.

"Ako se kaže da ne treba institucije Srbije da budu na Kosovu i Metohiji, a šta će onda da bude. Koje institucije? Tamo ne postoje ni jedne ni druge i mislim da je greška što su Srbi na Kosovu i Metohiji slušali Beograd 13 godina i nisu napravili svoju vrstu autonomnosti i svoje institucije", rekao je Dačić.

"Ovako razgovaramo o institucijama Srbije, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je podvukao i da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu "koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost teritorije po Rezoluciji 12 44".

Prema Dačićevim rečima, ovime se dijalog ne zaustavlja niti ograničava.

"Nastavljaju se naše aktivnosti i nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, jer se ne možemo uspešno boriti ako smo van tog procesa", naglasio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track