Nikolić poverio mandat Dačiću
Foto: Tanjug

Rešeno

Nikolić poverio mandat Dačiću

Politika -
Zajedno sa liderom SPS kod Nikolića bili su visoki funkcioneri koalicije SPS-PUPS-JS: Žarko Obradović, Slavica Đukić-Dejanović, Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za sastav nove vlade lideru SPS Ivici Dačiću.

"Građani Srbije žele da rade. Vlada treba da bude mala efikasna i odgovorna i da dogovorno odlučuje o svim bitnim stvarima za budućnost građana. Ne kažem da će biti lako, situacija je veoma komplikovana, breme koje smo nasledili je izuzetno teško, pitanje Kosova i Metohije rešavano je na način kojim se izbegava odgovornost, a najveći teret prebacuje na narod koji već godinama pokušava da preživi. Mi želimo da preuzmemo odgovornost, stvorimo mir i stabilnost. Naši prijatelji su na severu i zapadu, istoku i jugu. Svi susedi su nam važni", rekao je predsednik Srbije posle sastanka sa Dačićem.

On je rekao da vladu treba da formira SNS,SPS i URS.

"Ubedili su me da su okupili većinu i zatražili nastavak konstitutivne sednice. U vladi će biti SNS, URS i verovatno i neki drugi predstavnici građana u Skupštini Srbije", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da put Srbije ka EU ostaje na stabilnom kursu i ponovio da je u razgovorima sa predstanicima EU rekao da će svaka vlada koja bude formirana ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.Nikolić je napomenuo da je pred novom vladom borba protiv korupcije i kriminala, jačanje ekonomije, izgradnja infrastrukture, preispitivanje privatizacija, reofrma pravosuđa i medija, ali i da će jedan od najvažnijih zadataka biti da vrati "srpsku pamet" koja je prethodnih godina otišla iz države.

Novi mandatar Ivica Dačić obratiće se javnosti u 12.30.

Podsetimo, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić stigao je oko 11 sati kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića od koga će tražiti da mu poveri mandat za sastav Vlade Srbije.

Zajedno sa Dačićem kod Nikoliće su stigli visoki funkcioneri koalicije SPS-PUPS-JS: Žarko Obradović, Slavica Đukić-Dejanović, Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić, javlja izveštač Kurira.

Prema ranijim najavama, u 12 sati predsednik Srbije će se obratiti medijima.

Nikolić je dodao da je to dobro, jer bi svako odugovlačenje značilo "beskrajno mnogo lošega" i gubitak vremena kojeg Srbija ima jako malo.

Od nove vlade, kako je rekao, očekuje da omogući ljudima da rade uz neprekidnu brigu za bezbednost i da se Srbija pravno i po uređenosti približi Evropskoj uniji.

Sinoć je Tomislav Nikolić izjavio je da očekuje da danas Ivica Dačić zatraži mandat.

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije odlučilo je sinoć da lider te stranke Ivica Dačić zatraži od predsednika Srbije da mu poveri mandat za formiranje nove vlade, rečeno je SPS-u. Odluka je doneta jednoglasno.

http://www.youtube.com/watch?v=PJLHYxU4lyo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track