Dačić: Krim pokazuje grešku odluke pojedinih država da priznaju Kosovo!
Foto: KURIR

Potrebna stabilizacija odnosa

Dačić: Krim pokazuje grešku odluke pojedinih država da priznaju Kosovo!

Politika -
I Ukrajina i Rusija su nam prijateljske zemlje i prijateljski narodi i tragično je to što se dešava. Zato i želimo stabilizaciju i da se pronađu politička rešenja u odnosima Rusije i Ukrajine, naveo je predsednik Vlade u ostavci

BEOGRAD - Srbija želi stabilizaciju odnosa Ukrajine i Rusije i da se pronađe političko rešenje u odnosima te dve države, izjavio je predsednik Vlade u ostavci Ivica Dačić.

"I Ukrajina i Rusija su nam prijateljske zemlje i prijateljski narodi i tragično je to što se dešava. Zato i želimo stabilizaciju i da se pronađu politička rešenja u odnosima Rusije i Ukrajine", rekao je Dačić.Na pitanje zašto Srbija nije otvorenije iskazala svoj stav u vezi sa krizom u Ukrajini, Dačić je rekao: "Zato što Srbija nije Kina, ni Rusija, Amerika, Nemacka.

Zato što smo odavno, mi, koji smo u vladi, prestali da sanjamo san o sopstvenoj ogromnosti i važnosti, a to preporučujem i svima ostalima". On je rekao da je Srbija mala zemlja i da od nje ništa ne zavisi u međunarodnim odnosima u svetu.

"Nismo bitni pa da nas svi pitaju za naš stav, a imamo i sopstvenih muka, od Kosova, pa do pregovora o priključenju EU, da ne govorim i o ekonomskim mukama sa kojim živimo", rekao je premijer. Dačić je ukazao da se na primeru Krima najbolje vidi koliko je bila pogrešna odluka nekih zemalja da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Tako je utvrđen presedan koji bi mogao da postane pravilo u mnogim zemljama u svetu. U svakom slučaju, Srbija po svakom pitanju u međunarodnoj zajednici mora, pre svega, da vodi racuna o sopstvenim interesima", ocenio je Dačić.

Na pitanje zašto Srbija nema precizno definisanu spoljnu politiku i kako bi ona trebalo da izgleda u narednih 10-20 godina, Dačić je rekao da su trezvenost, realnost i jasno sagledavanje svog mesta u svetu osnove plana za budućnost.

"Gubili smo vreme na priče, teorije, stavove, a da, pritom, nikada nismo napravili plan za budućnost", rekao je Dačić i dodao da misli da je jedan od većih uspeha ove vlade upravo to što je taj posao započela.Premijer je kazao da je jako zadovoljan jer je uspeo da ova vlada postavi osnove, principe tog plana koji Srbiji još nedostaje."Sada znamo gde hoćemo da idemo, znamo i kakve odnose, interesne, želimo da imamo i sa EU, i sa Rusijom, Kinom, Amerikom....znamo, na kraju, ko smo i šta sve treba da uradimo da bismo bili cenjeniji i poštovaniji u svetu. Konačano, uspeli smo i da budemo prihvaćeni kao država koja ima svoju reč, a samim tim i svoju snagu" rekao je Dačić.On je ocenio da Srbija sada ima sve uslove da konačno napravi i svoj plan, izrazivši nadu da će i to u narednom periodu biti urađeno.

Na pitanje da li je na delu izmena Briselskog sporazuma jer Vlada Kosova želi da se sud na severu formira za sedam opština u kojima bi Srbi bili manjina, umesto za četiri sa srpskom većinom, Dačić je rekao da je proveo više od 220 sati u pregovorima i da je stalno morao da vodi računa o svim mogućim i nemogućim zamkama i prevarama."Priča o sudu je samo jedna od njih", rekao je Dačić i dodao da je Srbija, zahvaljujući činjenici da je uradila ono što je rekla da će uraditi i što je tokom pregovora svojim ponašanjem zaslužila poštovanje i poverenje, sada u situaciji da EU podržava njene stavove i ne dozvoljava da se sve završi bilo kakvom prevarom.

"I imali smo, prvi put u poslednjih dvadesetak godina, situacije u kojima je viskoa predstavnica EU, lejdi Ketrin Ešton, veoma jasno stavljala do znanja drugoj strani da ne prihvata njihove stavove i predloge i da podržava Srbiju", rekao je Dačić.

On je kazao da je to još jedna od činjenica na koju je, posle svega, ponosan.

"Predsednik sam vlade, koja je ozbiljno počela da vraća ugled, i težinu, Srbiji".Upitan kada će biti napisan statut zajednice srpskih opština i kada će ta nova institucija početi da radi, Dačić je rekao da je to još jedan dokaz koliko je ostalo mnogo posla oko Kosova." I zato je važno što pre ustanoviti zajednicu, njen status i sva ostala dokumenta. To je stvaranje pravnog okvira za Srbe na Kosovu, onog po kojem će da žive i koji će da ih štiti. Izuzetno važan posao i moramo ga završiti što pre", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track