Dačić, Tači i Ešton na panelu Dijalog Beograda i Prištine
Foto: Dacic, Eston, Taci, Tanjug.jpg

Bezbednosna konferencija u Minhenu

Dačić, Tači i Ešton na panelu Dijalog Beograda i Prištine

Politika -
Očekujem da se još jednom pokaže koliko je slika o Srbiji promenjena i koliko je to važno kao mogućnost i šansa da Srbija ipak dođe do nekog dobrog rešenja velikog problema i konflikta koji postoji u vezama s Prištinom, rekao je premijer Srbije

MINHEN- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas će, u okviru programa Bezbednosne konferencije u Minhenu, učestvovati na panelu Dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je juče u Minhenu razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je, kako je rekao premijer, "izrazio zaista veliko zadovoljstvo zbog napretka koji je Srbija postigla u dijalogu i čestitao na otvaranju pregovora o članstvu Srbije".

Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu prisustvovaće i spoljnopolitički savetnik predsednika Republike Marko Đurić.

Na panelu o dijalogu Beograda i Prištine učestvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i Hašim Tači.

Dačić je u subotu rekao da je do sada u Minhenu imao niz bilateralnih sastanaka, između ostalih i sa predstavnicima EU, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, kao i sa veoma značajnim sagovornicima koji mogu da utiču na rešavanje problema koje Srbija ima u dijalogu sa Prištinom.

"Imao sam niz bilateralnih sastanaka, počev od generalnog sekretara OEBS-a, što je za nas veoma bitno zbog najavljenih parlamentarnih izbora i njihovog održavanja, odnosno glasanja naših građana sa Kosova i Metohije, pa do naših prijatelja iz regiona, susreta sa crnogorskim premijerom, slovenačkim premijerom, hrvatskim predsednikom, ministrom spoljnih poslova i zamenikom premijera BiH Lagumdžijom itd.", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da očekuje da će nastavak konferencije biti prilika da se još jednom pokaže koliko je slika o Srbiji promenjena i koliko je to važno kao mogućnost i šansa da Srbija ipak dođe do nekog dobrog rešenja velikog problema i konflikta koji postoji u vezama s Prištinom.

On je podsetio da je Minhenska konferencija jedan od najznačajnijih političkih događaja u svetu svake godine, a da se ove godine obeležava 50 godina od održavanja prve konferencije, koja okuplja najviše svetske zvaničnike i predstavnike različitih država, često i međusobno suprotstavljenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track