Dačić: Narodi se pomirili, političari još ne

Sarajevo

Dačić: Narodi se pomirili, političari još ne

Politika -
Dužnost političara je da prate šta narod misli i Srbija će u regionu voditi politiku čistih računa i odnosa, rekao je

SARAJEVO - Koliko to godina, decenija i vekova treba da prođe, pa da mi rešimo naše odnose i da se pomirimo.

Mislim da su se narodi pomirili, možda političari nisu. Dužnost političara je da prate šta narod misli i Srbija će u regionu voditi politiku čistih računa i odnosa, rekao je srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Sarajevu.

On je istakao da će Srbija u regionu voditi "politiku čistih računa i čistih odnosa" i da smatra da su se "narodi već pomirili", a da bi to trebalo da slede i političari.

Posle susreta sa šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom, Dačić je istakao da je "vreme da povratimo poverenje u naše narode i međusobne odnose".

Lagumdžija je rekao da se sa Dačićem dogovorio da se u narednom periodu da novi zamah bilateralnim odnosima i pokrenu pitanja koja su u procesu rešavanja već godinama.

Premijer je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma koji definiše Republiku Srpsku kao ravnopravni entitet.

"Izmene tog sporazuma nisu moguće bez saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta. Mislim da je važno ovo što sam rekao", dodao je Dačić.

"Sarajevo ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog specijalnih odnosa sa Banjalukom, kao što ni Banjaluka ne bi trebalo da se ljuti na Beograd zbog poseta Sarajevu, upravo zato što Srbija želi da ima čiste račune", rekao je Dačić.

Srbija, BiH i druge zemlje regiona trebalo bi da postupe kao druge evropske države koje vezuju zajednički interesi - članstvo u Evropskoj uniji, dodao je.

"Naš interes treba da bude da više nikad ne bude rata na ovim prostorima, da isti prostor iskoristimo kao prednost, da zajednički nastupamo u EU, kao region. Spreman sam za tu saradnju, nisam čovek koji želi da se raspravlja, da se vraća u prošlost, već sam za to da probamo da svi mi, kao i naši unuci i deca, imamo bolju budućnost", rekao je.

Prema Dačićevom mišljenju, zemlje regiona su međusobno bliske, više nego što su im bliski oni koji su bili arbitri na Balkanu.

"Mislim da bi nam i prošlost bila bolja da smo se sami pitali. Srbija će biti faktor stabilnosti na Balkanu", zaključio je Dačić. On smatra da dobre odnose treba graditi tako što će se "prvo rešavati one male stvari koje već dugo stoje nerešene".

Dačić i Lagumdžija su inicirali da se u narednih mesec dana održe razgovori ministarstava spoljnih poslova na političkom nivou i založili se za pokretanje operativnog programa kojim bi se rešavala pitanja koja su godinama na dnevnom redu.

"Do kraja godine trebalo bi pokrenuti rad međudržavnog saveta za saradnju, koji se poslednji put sastao 2005", dodao je Lagumdžija.

Dačić i Lagumdžija dogovorili su se i o uspostavljanju komiteta za ekonomsku saradnju na višem nivou, kao i komiteta za zdravstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track