Dačić: Ne očekujem teškoće u primeni sporazuma do 27. juna

Dačić: Ne očekujem teškoće u primeni sporazuma do 27. juna

Politika -
Svi članovi Vlade Srbije dele uverenje da apsolutno nema nikakvih razloga da ne dobijemo datum, naveo je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje veće teškoće u implementaciji briselskog sporazuma do 27. juna, do kada je, dodao je, predviđeno nekoliko faza u definisanju planova i zakonskih rešenja koja treba menjati da bi se sporazum primenio.Dačić je u Palati Srbije nakon otvaranja 95. sednice Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije UN, rekao da očekuje dobre vesti iz Brisela, koji 27. ili 28. juna treba da se izjasni o tome da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.Srbija je, kako je istakao, zaslužila datum zbog svega što je uradila, čak i bez svih planova i dogovora o implementaciji i dodao da svi članovi Vlade Srbije dele uverenje da apsolutno nema nikakvih razloga da ne dobijemo datum i da bi to bila potpuno nepravedna odluka.."Do 27, odnosno 28. juna, predviđeno je nekoliko koraka, pre svega u definisanju planova i zakonskih rešenja koja treba menjati da bi se sporazum implementirao. Ne očekujem veće teškoće u implementaciji do tada", kazao je premijer Srbije i najavio da popodne putuje u Brisel, gde će se sutra obratiti Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta i sastati sa predsednikom tog parlamenta Martinom Šulcom.

Uveren da će Vulin sprovoditi odluke vlade

Dačić izjavio i da je siguran da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i njen direktor Aleksandar Vulin sprovoditi odluke vlade."Vlada nije imala primedbe na njegov rad, a ni ja kao šef pregovaračkog tima. Nema razloga da ne nastavi da radi, mislim da neće biti problema u sprovođenju odluka vlade i siguran sam da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vulin te odluke i sprovoditi", rekao je Dačić.Na pitanje može li se Vulinu verovati da će sprovoditi politiku vlade, s obzirom da je ranije podneo ostavku na tu funkciju zbog neslaganja sa briselskim sporazumom, Dačić je rekao da niko u vladi ne vodi ličnu politiku, pa ni Vulin, i da svako ima pravo na lični stav.Vulin je, kako je dodao Dačić, bio korektan i podneo je ostavku, jer se nije slagao sa tadašnjom situacijom, a Srbi sa Kosova i Metohije imaju poverenja u Vulina.Vlada Srbije na sednici održanoj u nedelju nije prihvatila ostavku Vulina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track