Dačić: Nećemo u vladu DS-SNS

Dačić: Nećemo u vladu DS-SNS

Politika -
Socijalisti sa koalicionim partnerima - PUPS-om i JS ostaju pri načelnom dogovoru sa DS o formiranju parlamentarne većine i da je za njih neprihvatljivo, rekao lider SPS i dodao da kohabitacija nije koalicija

BEOGRAD - Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da socijalisti sa koalicionim partnerima - PUPS-om i JS ostaju pri načelnom dogovoru sa DS o formiranju parlamentarne većine i da je za njih neprihvatljivo učešće u vladi koju bi eventulano formirali DS i SNS."Dobro smo razmislili i doneli smo odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", rekao je Dačić, dodavši: "Mi jesmo za kohabitaciju, ali kohabitacija ne znači koaliciju".

On je rekao da ne beži od toga da postoje dogovori među strankama, ali je istakao da su "jedno dogovori, a drugo koalicija". "Nisam obavešten da nameravaju da naprave takvu koaliciju. Ako to hoće, onda duguju objašnjenje zašto su vodili takvu kampanju da samo što nije izbio građanski rat između njih", rekao je Dačić.

On je kazao i da eventualna koalicija između SNS i

DS ne bi bila velika, jer te dve stranke su osvojile 22 odsto, odnosno 23 odsto glasova na parlemntarnim izborima i da se ne može pravdati nacionalnim ili nekim drugim razlozima. "Nemamo razloga da ulazimo ( u takvu vladu) i da budemo deo koalicije kojoj nismo potrebni", rekao je Dačić.

Upitan kome će se prikloniti ili s kim će pregovarati, Dačić je odgovorio da je to pitanje "za Borisa (Tadića) i Tomu (Nikolića) s kim će oni pregovarati". "Ovde se postavlja pitanje kome ćemo se prikloniti, a to pitanje treba postaviti Nikoliću i Tadiću. Što se nas tiče, mi smo se dogovorili", rekao je Dačić. On je istakao da očekuje da DS ponovo pokrene proces pregovaranja i da ta stranka, kao najveća u koaliciji, zakaže nastavak razgovora i o programskim i pitanjima ko će činiti parlamentarnu većinu, kao i da premijera treba da podredi DS.

Dačić je rekao i da očekuje da razgovori sa DS o o formiranju parlamentarne većine počnu sledeće sedmice. On je podsetio da je u maju koalicija SPS - PUPS -JS pokrenula proces formiranje parlamentarne većine zajedno sa DS i da je sada "na potezu DS".Dačić smatra da razgovori o formiranju parlamentarne većine treba da počnu što pre, kao i konstituisanje organa vlasti, odnosno vlade.

Lider SPS-a je istakao i da socijalisti, s ozbirom na to da sa svojim koalicionim partnetrima nisu dobili nikakav predlog od DS-a i da "nisu dobili ni od SNS nikakv predlog", ne snose nikakvu odgovornost za "zastoj u svemu ovome". Prema njegovim rečima, politička situacija kakva god da je, Srbija mora da funkcioniše i vlada mora da radi svoj posao, a bilo bi dobro da što

pre dođe do konstituisanja novih organa vlasti. Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, prethodno je obišao u centru grada bivši bioskop "Kozara" koji je zahvatila vatra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track