Dačić o zahtevima Nemačke: Na zapadu ništa novo!

Dačić o zahtevima Nemačke: Na zapadu ništa novo!

Politika -
Premijer je rekao da se ne treba mnogo uzbuđivati zbog ovih zahteva, ali da treba da znamo šta hoćemo

VRANJE - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da vodi veštu politiku kako bi došla do toga da uđe u EU, a da time ne mora da verifikuje nezavisnost Kosova. Dačić je, povodom "nemačkog" paketa zahteva Srbiji za priključenje, rekao da je "sve to poznato", da "svako ima pravo da iznese svoje zahteve", ali da "Srbija treba da zna šta hoće".

"Na Zapadu ništa novo, samo da ne bude - na Istoku stare priče", primetio je Dačić i napomenuo da se ne "treba mnogo uzbuđivati" zbog ovih zahteva, ali da treba da znamo šta hoćemo.

"Svako ima pravo da iznese svoje zahteve i mi imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje o svemu tome. Mi tragamo za rešenjem kako da prođemo kroz evropske integracije, da uđemo u EU, a da pritom ne moramo time da verifikujemo da je Kosovo nezavisna država. To će biti naš principijelni stav do kraja", naglasio je on.

Premijer je rekao da je Srbija spremna "da u bilo kom formatu i na bilo kom mestu da razgovara na temu traženja mogućeg dogovornog rešenja", i ako treba 100 puta da pregovara - 100 puta će pregovarati. Ali, istakao je, rešenje se ne može naći mimo Srbije:"Ako to dogovorno rešenje znači da je to sve već rešeno, a mi samo treba da sednemo za isti sto i da kažemo "u redu, mi smo se složili sa tim što ste vi rešili", to tako neće moći", upozorio je premijer.

Kako je rekao, "možemo samo da razgovaramo o tome koje bi rešenje bilo dobro za izlaz iz ove situacije"."Jeste videli koliko smo vremena izgubili zbog zvezdice i fusnote? I šta je bilo? Jesmo doneli tu instrukciju? Da li se nešto promenilo? Jesmo li kapitulirali? Da li je država propala zbog zvezdice i fusnote? ", upitao je Dačić.To je, kako je rekao, samo bilo zamajavanje naroda.

"Mi treba da znamo za šta se borimo i od čega nećemo odstupiti. Zvezdice, fusnote i ostalo, to su zamajavanja publike koja se zove biračko telo pred izbore", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track