Dačić: Poslanici o budžetu u sredu

Skupština Srbije

Dačić: Poslanici o budžetu u sredu

InfoBiz -
Važno je da Predlog budžeta za sledeću godinu predviđa da se budžetski deficit kreće između tri i četiri odsto bruto domaćeg proizvoda - BDP, naglasio je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da će se Predlog zakona o budžetu za 2013. godinu naći u sredu, 21. novembra, pred poslanicima Skupštine Srbije.

Dačić je na Forumu menadžera najavio da će vlada danas usvojiti poslednje predloge zakona koji su važni za usvajanje budžeta i izrazio očekivanje da će odmah posle toga biti zakazana sednica parlamenta, na kojoj će početi rasprava o budžetu za narednu godinu i paketu pratećih zakona.

"Važno je da Predlog budžeta za sledeću godinu predviđa da se budžetski deficit kreće između tri i četiri odsto (bruto domaćeg proizvoda - BDP)", naglasio je Dačić, napominjući da je želja vlade bila da draštično smanji deficit, koji će do kraja ove godine dostići sest do sedam odsto BDP.

Budžet za 2013. godinu imaće određene pozitivne efekte, ali to nije dovoljno, ocenio je predsednik Vlade Srbije i pozvao privrednike da daju svoje sugestije i predloge. Dačić je kazao da je plan da se deficit budžeta smanjuje iz godine u godinu i najkasnije 2015. pređe u suficit, što znači da polako izađemo iz zone deficita.

Važno je kako obezbediti finansijsku podršku za razvoj privrede - budžetskim sredstvima ili kroz prisustvo novih banaka na našim prostorima, kazao je premijer i najavio da će se u četvrtak, 22. novembra, u Frankfurtu sastati sa predstavnicima ruske Sberbanke, koja namerava da bude više prisutna u Srbiji.

Dačić je izrazio očekivanje da će budžet za 2013. godinu "i od strane MMF-a proći bez mnogo kritika, koje su bile prisutne u prethodnom periodu".

Premijer Srbije na kraju je ocenio da aranžman s MMF-om nije nephodan Srbiji za preživljavanje, ali je bitan za kredibilitet našeg ekonomskog sistema, dodajući da bi aranžman sa Fondom trebalo sklopiti u prvih nekoliko meseci naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja