DAČIĆ POSLANIKU DS: Ne dobacujte mi, još imate manire od 5. oktobra!
Foto: Tanjug

Premijer u Skupštini

DAČIĆ POSLANIKU DS: Ne dobacujte mi, još imate manire od 5. oktobra!

Politika -
Nisam došao zato što moram, mogao sam da izmislim obaveze... Molim vas da mi ne dobacujete, rekao premijer Srđanu Milivojeviću. Prvi čovek vlade smatra da štednja neće spasti Srbiju
1 / 9

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se ne može najveći teret ekonomske krize prebacivati na najsiromašnije i da Vlada "neće ići" na smanjenje plata i penzija, već razmatra kojom brzinom će rasti.

"Stojim na stanovištvu da se ne može samo štedeti, već da se mora ulagati u razvoj. To da će samo štednja doneti dobro ovoj zemlji - to je nemoguće", istakao je premijer.

Dačić je u parlamentu, na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, rekao da se Srbija mora suočiti sa problemima i videti koji je put kojim će ići dalje. Najveći deficit u budžetu bio je skoro osam odsto u vladi koju je vodio Mirko Cvetković, naveo je Dačić, sli i naglasio da nije došao u parlament da bi raspravljao kada je bilo gore, već šta mora da se uradi.

"Šta se predlaže za rešenje ovako teške ekonomske situacije, to je ono što moramo da vidimo", dodao je.Dačić je naglasio da po svim istraživanjima javnog mnjenja, čak i po onima po kojima je - kako je kazao - Boris "Tadić još predsednik Srbije" - nikada nije bilo ovoliko poverenje građana u vladu.

"Pričajte šta hoćete, odavno nije bilo ovakvo očekivanje građana, ja sam zabrinut zbog toga, mnogo očekuju od ove vlade, mnogo očekuju na poboljšanju ekonomske situacije", kaže premijer.

Dačić je negodovao što su mu pojedini poslanici dobacivali sa mesta i poslaniku DS Srđanu Milivojeviću poručio da to ne čini, jer tako nešto nije demokratski:"Nisam došao zato što moram, mogao sam da izmislim obaveze, da kažem da ne mogu da dođem, uvek se nalazi opravdanje, ali sam uvek došao kada ste me zvali i molim vas da mi ne dobacujete. Znam da je to vaš manir, Milivojeviću, iz petookotobarskih dana.

Dačić je najavio da će ceo dan provesti u parlamentu, gde je - kako kaže - "prebacio svoje obaveze", ali da, ako ga budu opominjali za dužinu govora, ne mora ni da se obraća poslanicima."Ako je problem u vremenu, ne moram da govorim", dodao je.

Odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje šefa poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislava Stefanovića, Dačić je kazao da nije došao da se raspravlja o tome kad je bilo gore, ali je naveo da je najveći deficit u budžetu od osam odsto bio u vreme vlade Mirka Cvetkovića i to zbog izbora, jer je tada trebalo postići što bolji rezultat.

"Ovo jeste politička a ne ekonomska rasprava", kazao je Dačić na sednici o rešavanju teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji, čije je održavanje tražila DS i naveo da je došao u parlament da bi vodio političku borbu. "Umesto da se optužujemo, hajde da se nadmećemo u tome šta su predlozi za rešavanje teške ekonomske situacije", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track