Dačić: Priština ne prihvata posebnost sudova za sever Kosova
Foto: Fonet

Ucenili Srbiju

Dačić: Priština ne prihvata posebnost sudova za sever Kosova

Politika -
Priština, po rečima Dačića, traži da taj sud obuhvati sedam opština, pa to onda nikako ne bi odgovaralo etničkoj strukturi stanovništva jer bi takav sud umesto srpske većine predstavljalo oko 70 odsto albanskog stanovništva

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da nema dogovora o pravosuđu na Kosovu na današnjem dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer Priština ne prihvata posebnost pravosuđa za sever Kosova.

Dačić je nakon sastanka izjavio da on i kosovski premijer Hašim Tači nisu uspeli da postignu nagodbu oko pitanja pravosuđa jer prištinska strana ne poštuje raniji načelni dogovor da se mora uvažiti posebnost severa Kosova i da četiri srpske opštine moraju imati sopstveni sud.

Priština, po rečima Dačića, traži da taj sud obuhvati sedam opština, pa to onda nikako ne bi odgovaralo etničkoj strukturi stanovništva jer bi takav sud umesto srpske većine predstavljalo oko 70 odsto albanskog stanovništva.

Dačić je rekao da će pregovori o tome da se ipak postigne nagodba do ponedeljka, kada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnosi izveštaj Savetu ministara, biti nastavljeni u ravni stručnjaka. On je još naglasio da je važno podsetiti na ono što je pri potpisivanju sporazuma Beograd-Priština rekla i Ketrin Ešton - da je osnov sporazuma da se mora uvažiti posebnost četiri opštine severa Kosova u kojima su Srbi većina.

Upitan da oceni to što se, uprkos dogovoru o policiji većina policaja koji su se prijavili za rad u novoj policijskoj strukturi, nisu prošli test podobnosti, Dačić je rekao da je to novi dokaz da Priština ne poštuje dogovor jer "to znači da se time nije poštovao ni zakon o amnestiji".

Tim zakonom ne bi mogli u policiji da rade samo oni za koje se dokaže da su počinili teške zločine, objasnio je Dačić.

Zamoljen da kaže da li će izostanak dogovora o sudstvu imati nepovoljan učinak na izveštaj Ketrin Ešton Savetu ministara EU u ponedeljak i utorak, on je rekao da je nepobitna činjenica da je u dijalogu s Prištinom postignut ogroman napredak i da se to nikako ne može zanemariti.

Upitan da li je moguće da Srbija zbog toga ne dobije datum pregovora o članstvu u EU, on je rekao da je dogovor, i primena tog dogovora s Prištinom, i pravljen zato da se Srbima obezbedi temeljna zaštita njhovih interesa. Jako je važno da Srbi na Kosovu znaju ko im sudi i koja ih policija brani, kazao je Dačić.

Govoreći o rešenju za pravosuđe premijer je dodao da i u toj oblasti mora da se uvažava "realnost na terenu" tako da se dođe do praktičnog rešenja koje je primenjivo na terenu.

"A to praktično rešenje mora imati u vidu posebnost četiri opštine na severu Kosovu", dodao je on.

Prema njegovim rečima, srpska strana je spremna i na neke kompromise, ali oni moraju uvažavati činjenicu da Srbi na severu čine većinu. Dačić je dodao da je u slučaju policije i dogovora o integrisanom upravljanju prelazima takođe bilo jasno definisano šta je sever Kosova koji čine četiri srpske opštine - Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Sever Kosova ne može da funkcioniše normalno ako bi bio uklopljen u sedam opština što sad traži Priština, naveo je premijer. Dodao je da u Briselskom sporazumu jasno stoji da struktura u pravosuđu treba da prati etničku strukturu stanovništva. "E, to je upravo ključ zašto oni hoće sedam opština jer u tom slučaju, prateći etničku strukturu, vi u stvari imate 70 odsto Albanaca", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije realno da na severu Kosova Srbima sudi Albanac i obrnuto, da neki srpski sudija iz Leposavića sudi u Đakovici.

"Sporazum je bezvredan dok nije sprovodiv na terenu", naveo je on. "Ovo je bio jedan taktički manevarski potez Prištine, koja smatra da taj osnovni sud treba da pokriva sedam opština. A mi smo se kretali ka tome da, ako treba da postoji jedan sud, onda mora imati dve zgrade, jednu na jugu, jednu na severu. Mislim da svako drugo rešenje nije realno i nije praktično izvodljivo", rekao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, uprkos tome što nema dogovora o pravosuđu Evropski savet i Savet ministara EU treba da donesu pozitivnu odluku o pokretanju pregovora i održavanju međuvladine konferencije Srbija-EU što pre i to do kraja decembra ili do kraja januara, kao što je to odlučio Evropski savet u junu. "Mi ovo ne radimo zbog izveštaja Ešton, već radimo sa ciljem da se ovaj sporazum sprovede u delo. Nije srpska strana odbila dogovor, nismo mi krivci, prištinska strana je promenila neke stavove koje je njihov predstavnik iznosio u dosadašnjem radu", rekao je Dačić.

On je dodao je da ipak ima vremena za dogovor. "Čak iako se oko toga i ne postigne dogovor, nije valjda da neko može da oceni da uopšte ništa nismo uradili", naveo je premijer. Na pitanje da li se plaši da će Srbija propustiti šansu da dobijete datum pregovora s EU, on je rekao da svi treba da znaju zbog čega se to dogodilo, ako se dogodi. "I ako propustimo šansu, i ako se to desi, treba svi da znaju zašto se desilo.

Desilo se zbog toga što mi ne možemo da odustanemo od principa zbog kojih smo se okupili", rekao je Dačić. Dodao je da to što Srbija prihvata kompromise nije znak slabosti, ali da ne može prihvatiti neke odluke po svaku cenu, "samo žbog toga što nema više vremena". Prema njegovim rečima, primena nekih ranijih dogovora biće nastavljena i novi sastanci oko toga će uslediti od polovine januara.

Dačić je kazao da će srpska vlada doneti i neke odluke oko PDV-a i taksi koje se budu naplaćivale na administrativnim prelazima i podsetio na ranije dogovore da sve što se bude naplaćivalo na prelazima na severu ide za razvoj severa Kosova, a ne u prištinski budžet.

"Spremamo se polako za pisanje statuta zajednice srpskih opština, za konstituisanje zajednice i to je ogroman posao koji stoji pred nama u idućim mesecima", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track