Dačić: Razvoj juga Srbije prioritet za vladu
Foto: Tanjug

Niš

Dačić: Razvoj juga Srbije prioritet za vladu

Srbija -
Za Vladu Srbije ekonomska obnova i razvoj juga zemlje jedan je od prioritetnih strateških interesa, jer nastavak siromašenja i depopulizacije tog dela države može imati katastrofalne posledice, rekao predsednik Vlade Srbije

NIŠ - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Nišu da je za Vladu Srbije ekonomska obnova i razvoj juga zemlje jedan od prioritetnih strateških interesa, jer nastavak siromašenja i depopulizacije tog dela države može imati katastrofalne posledice po Srbiju.

Dačić je na sastanaku predstavnika vlade i lokalnim zvaničnicima i privrednicima, istakao da se jug Srbije može razviti samo velikim strateškim projektima koji bi podstakli napredak čitavog kraja.

"Ako ne dođe do promene ponašanja, Srbija neće više razgovarati samo o problemima na Kosovu ili opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, nego ćemo imati sve prazniju teritoriju i to će za Srbiju biti katastrofalno", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema jake Srbije ako je njen jug, kao "najpatriotskiji" deo teritorije, nerazvijen.

"Dok ovde govorimo o jedinstvu Srbije i patriotizmu, drugi krajevi Srbije imaju pokrajine, regione, predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova i bogatiji postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji", reko je Dačić, i upozorio da zato svih pet okruga juga Srbije, bez obzira na političku pripadnost gradonačelnika, moraju da artikulišu zajedničke interese i predloge i da ih realizuju uz pomoć vlade.

Dačić je, na sastanku koji je u niškom Narodnom pozorištu okupio nekoliko stotina učesnika, poručio lokalnoj vlasti i privrednicima da na najbolji način moraju da iskoriste činjenicu da je ova Vlada Srbije strateški opredeljena za razvoj juga zemlje.

"Jesmo u pozorištu, ali nismo ovde da se igramo ili lažemo jedni druge. Prosto jug Srbije mora da se razvije, ili za 50 godina nećemo imati ovde o čemu da pričamo", upozorio je Dačić.

Premijer je, citirajući poražavajuće statističke podate o demografiji i ekonomiji juga Srbije, zaključio da se ne može više dozvoliti da strateški najznačajniji deo zemlje bude na dnu društvenog i ekonomskog razvoja.

Dačić je istakao da mu je cilj da se posle današnjeg sastanka i razmene infomacija sve vladine institucije uključe u pravljenje strategije razvoja juga Srbije kako bi se prekinuli negativni trendovi.

Sastanku prisustvuju ministri Verica Kalanović, Goran Knežević i Žarko Obradović, kao i državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Dragijana Petrović-Radonjić i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track