Dačić: SAD će nam pomoći da privučemo investitore!

Podrška iz Vašingtona

Dačić: SAD će nam pomoći da privučemo investitore!

Politika -
Premijer istakao da Srbija i SAD treba da nađu zajednički imenitelj i dodao da je bitno da se isprave "određeni istorijski nesporauzmi"

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u Vašingtonu dobio uveravanja američkih zvaničnika da će se SAD zalagati da EU uskoro utvrdi datum početka pregovora o pristupanju Srbije Uniji. "SAD podržavaju evropski put Srbije i založiće se za datum pregovora s EU", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija i SAD treba da nađu zajednički imenitelj i dodao da je bitno da se isprave "određeni istorijski nesporauzmi". Dačić je, u izjavi za Dnevnik RTS najavio da će njegove naredne posete Sjedinjenim Američkim Državama biti radi privlačenju investitora i najavio da će mu u tome pomoći Stejt department. Dodao je da su SAD zadovoljne političarima u Srbiji, jer, kako je naveo, "po prvi put ne pričaju jedno, a rade drugo".

Premijer je ocenio da je "rečnik" koji se upotrebljava kada se govori o Srbiji sada mnogo drugačiji nego što je bio pre nekoliko godina. "Nema više jezika ultimatuma", istakao je Dačić. Dačić je rekao da njegovo ministarstvo i američki Federalni istražni biro (FBI) imaju dugogodišnju saradnju koju će nastaviti: "Obećali su da će u Beogradu biti jedan njihov agent koji će se baviti borbom protiv sajber kriminala. Radujem se daljoj saradnji s FBI", kazao je Dacić. Premijer je rekao da su mu zvaničnici FBI preneli ocenu da su informacije o borbi protiv terorizma koje su stigle iz Srbije, "najkvalitetnije".

Dačić je razgovorao i s predstavnicima američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) s kojima se dogovorio da Srbija postane članica radne grupe koja se bavi tim problemom. "Bitno je da postoji operativna policijska saradnja s njihovim agentima. Srbija ima veliki kredibilitet u tom planu", kazao je premijer. Govoreći o drugim temama, Dačić je ocenio da Vlada Srbije dobro funkcioniše i rekao: "Postoji jasan cilj, a to su rezultati. Između (Aleksandra) Vučića i mene i drugih članova koalicije ne postoje razlike oko zajedničkih suštinskih ciljeva... Želim da ovo bude vlada sa rezultatima, i siguran sam da će ona imati najbolje rezultate od svih vlada u prethodnih 25 godina", rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track