Dačić: Sastanak s Hejgom veoma pozitivan

Politika

Autor:

Izrazio sam spremnost ove vlade da izvrši reforme u okviru naše administracije i društva. To znači ispunjavanje uslova koji su pred Srbiju stavljeni u decembru, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine, rekao premijer Ivica Dačić

Ivica Dacic

LONDON - Srpski premijer Ivica Dačić rekao je u Londonu da je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije izrazio spremnost vlade da sprovodi reforme administracije i društva, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine.

Dačić je rekao u Londonu da je sastanak s Vilijemom Hejgom bio "veoma pozitivan" i da je protekao u korektnim tonovima, kao i da su teme razgovora bile šire od evropskih integracija i pitanja Kosova, a ocenio je i da Velika Britanija nije dovoljno prisutna na Balkanu.

"Ja sam izrazio spremnost ove vlade da izvrši reforme u okviru naše administracije i društva. To znači ispunjavanje uslova koji su pred Srbiju stavljeni u decembru, uključujući i nastavak dijaloga i vidljive i održive rezultate u pregovorima Beograda i Prištine", rekao je Dačić u ambasadi Srbije u Londonu.

Premijer Srbije rekao je da je dobio uveravanja da je Velika Britanija "posvećena evropskom putu Srbije" i dodao da postoje tri ključne stvari kod ispunjavanja očekivanja Srbije.

"Prvo, ne treba Srbija da donosi odluke i rešava probleme za koje unapred znamo da postoje u poslednjih pet minuta. Drugo, svi odgovori treba da budu jasno definisani, da ne bi bilo kao do sada da ne znamo šta smo se dogovorili i da svako ima svoje tumačenje. I treće, zamolio sam da se ima u vidu da Srbija ne može da dozvoli da postoji politika "pokretnih ciljeva". Ako treba da trčimo maraton, da znamo koja je poslednja deonica, a ne da se stalno kaže "trčite još pet-deset kilometara". To su ključevi za korektne i čiste odnose", rekao je premijer Srbije.

Dačić je naglasio i da njegova vlada želi "otvoren i iskren" odnos s Britanijom.

"Mi da kažemo šta su naši stavovi i da ne lažemo međunarodnu zajednicu da ćemo nešto uraditi, a posle to ne uradimo, i da ne lažemo naš narod da nešto nećemo uraditi i da to uradimo. Treba da sagledamo okolnosti u kojima se nalazimo i da utvrdimo zajedničke tačke dobrih odnosa dvaju zemalja. Sastanak je bio veoma pozitivan, u veoma korektnim tonovima", rekao je Dačić.

Premijer Srbije kazao je da osnova za razvijanje bilateralnih osnova treba da budu zajednički interesi. "Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu. Ja sam izrazio želju da razvijamo bilateralne odnose na najotvoreniji način i da u svemu tome krenemo od zajedničkih interesa, a Srbija i Velika Britanija ih imaju mnogo", rekao je Dačić.

On je rekao da je Velika Britanija imala veoma značajnu ulogu u istoriji Srbije i Balkana i da sada nije dovoljno prisutna na Balkanu koliko je bila u prethodnim vekovima, pa da, shodno tome, i ekonomski i bilateralni odnosi nisu na nivou na kome bi trebalo da budu.

"Naša spoljnotrgovinska razmena je oko 300 miliona evra u oba pravca, što je veoma, veoma malo u odnosu na neke druge države. Otvoreni smo za razvoj ekonomskih i zajedničkih interesa u svim drugim sferama društvenog života", kazao je premijer Srbije.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (2)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Car Dusan

  Car Dusan

  Nazalost izgleda da ni nova vlada ne shvata sta nam ti Englezi misle.Zaista nemogu da verujem.Umesto da zasuku rukave pa da ociste zemlju od kriminala i da se glavne aktivnosti i finansiranje fokusira na poljoprivredu oni idu u EU da moljakaju za prijem,Manite se bree corava posla, zar ne vidite da se EU raspada.A i svi znamo sta nam misli London,B ... više risel i Vasington.

  7 Odgovori 
 • SARA PETKOVIC

  SARA PETKOVIC

  LONDON JE UVEK KROJIO VLADU BIVSE JUGE A SADA ISTO VLADU SRBIJE.
  NEZABORAVIMO KO JE BO CERCIL KOJI NIJE DOZVOLIO DA SE NASTAVI KRALJEVINA JUGOSLAVIJE A STA SE SRBA TICE IMAO JE FATALAN STAV PRE^MA SRBIMA.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • SARA PETKOVIC

  SARA PETKOVIC

  LONDON JE UVEK KROJIO VLADU BIVSE JUGE A SADA ISTO VLADU SRBIJE.
  NEZABORAVIMO KO JE BO CERCIL KOJI NIJE DOZVOLIO DA SE NASTAVI KRALJEVINA JUGOSLAVIJE A STA SE SRBA TICE IMAO JE FATALAN STAV PRE^MA SRBIMA.

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Verovatno je Euleks bolji od prištinskih sudija, ali svakako nije bolji od srpskih sudija Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!