Dačić: Sledi užarena dilomatska ofanziva Srbije
Foto: Marina Lopičić

Za evropske integracije

Dačić: Sledi užarena dilomatska ofanziva Srbije

Politika -
Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Zasada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru", izjavio je Dačić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoje velike šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU krajem juna, a najavljuje i "užarenu diplomatsku ofanzivu Beograda u narednim danima, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak evropskih integracija".

"Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Zasada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru", izjavio je Dačić.

Na pitanje šta konkretno Srbija do kraja juna mora da ispuni kako bi dobila datum, Dačić je odgovorio da je preduslov za zeleno svetlo Evropskog saveta da se plan implementacije briselskog sporazuma sprovodi u dogovorenim rokovima, odnosno da počne primena rešenja postignutih o policiji i pravosuđu.

Upitan da li će Srbija dobiti garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da će Srbi sa Kosova moći da glasaju sa srpskim dokumentima, Dačić je odgovorio da se upravo o tome vode razgovori sa ključnim partnerima u EU.

"Želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", kazao je premijer.

Dačić je poručio da će se Srbija protiviti svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita afirmiše nezavisnost Kosova.

"Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track